Categorie:Noord-Holland

Marken: een idyllisch schiereiland

Omdat Marken regelmatig te maken kreeg met overstromingen, bouwden de inwoners hun huizen op terpen. Deze karakteristieke huisjes vindt u nergens anders ter wereld.

  • Maak een wandeling naar vuurtoren ‘het Paard van Marken’.
  • Bewonder de authentieke houten huizen op palen.
  • Geniet van de bijzondere sfeer op dit fotogenieke schiereiland.

Schiereiland in het Markermeer

In de dertiende eeuw werd Marken tijdens een storm van het vasteland gescheiden. Er volgde een periode van eeuwenlange isolatie voor de inwoners, die leefden van de visserij. Marken werd pas in 1957 door een dijk met het vasteland verbonden, en is sindsdien een schiereiland. Maar het dorp heeft zijn authentieke karakter behouden en de bewoners houden hun tradities in ere.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Marken

Wie naar Marken gaat, kan de kleine houten huizen niet over het hoofd zien. Tot in de zeventiende eeuw bouwden de bewoners hun huizen op terpen, die ze zelf ‘werven’ noemden. Dit was een bescherming tegen overstromingen. Daarna gingen de bewoners huizen op palen bouwen. Sinds de bouw van de Afsluitdijk heeft het eiland niet meer te kampen met overstromingen, maar de typische huizen zijn gebleven. Daarnaast is een bezoek aan de Klompenmakerij zeer de moeite waard, evenals een bezoek aan het Marker Museum, met een tentoonstelling over de klederdracht. In de aan een park gelegen Klompenmakerij kunt u zien hoe van een blok hout klompen worden gemaakt. Ook het Marker Museum (Kerkbuurt 44-47) is gewijd aan de tradities van het voormalige eiland Marken. Naast de klederdracht van Marken zijn er gebruiksvoorwerpen en kunstwerken van de eilanders te bewonderen. Meer klederdracht komt u tegen in het leuke Volendam, waar u een paar keer per dag naartoe kunt met rondvaartboot de ‘Volendam Marken Express’.

Marken is een klein eiland dat u moeiteloos te voet kunt bezoeken. Inclusief de dijk is de omtrek van het eiland ongeveer 9 kilometer. Vergeet niet om ook een bezoek te brengen aan het ‘Paard van Marken’. Deze vuurtoren uit 1839 werkt nog steeds. Het is een echte schoonheid; de witte toren met de rode kap is een geliefd foto-object.

Ligging en bereikbaarheid van Marken

Het voormalige eiland Marken ligt in het Markermeer en is met het vasteland verbonden via een 1,6 kilometer lange dijk, waar u met de auto of de fiets overheen kunt rijden, maar waarover u ook kunt wandelen. Op het schiereiland is één parkeerterrein waar een tarief geldt van ongeveer 5 euro per dag, inclusief chauffeur. Voor elke extra bezoeker betaalt u 55 cent. Als u uw auto op het vasteland parkeert en over de dijk naar het eiland loopt, bespaart u parkeerkosten. Wie gebruik wil maken van het openbaar vervoer, kan met bus 315 naar ofwel Amsterdam Noord (reistijd: circa een halfuur) of naar de nabijgelegen, even idyllische kleine havenplaats Monnickendam.

Uitstapjes in de omgeving van Marken

Marken ligt in het Markermeer en een boottochtje met de Volendam Marken Express naar Volendam is dan ook een van de leukste uitstapjes die in de buurt te maken zijn. Tijdens de boottocht kunt u een foto van uzelf laten maken in klederdracht. Ook kunt u uzelf trakteren op een heerlijke, typisch Nederlandse pannenkoek. Heeft u meer zin in een stukje kaas? Het slechts 16 kilometer verderop gelegen dorp Edam is dankzij de heerlijke kaas en de kaasmarkt tot ver buiten de grenzen bekend. Aan het Markermeer ligt ook de havenplaats Hoorn, een populaire bestemming dankzij de fraaie oude binnenstad.

Accommodatietips voor Marken

Overnacht op Marken en geniet van het dorp als alle dagjesmensen het schiereiland hebben verlaten. De nostalgische kamers in Hotel Hof van Marken hebben uitzicht op de haven van Marken en het IJsselmeer. Er is een vakantieappartement, een vakantiewoning en bed and breakfast De Pepersteeg, die uitstekend wordt beoordeeld.

Tip van de redactie

Ontdek Marken tijdens een fietsvakantie door het oer-Hollandse landschap. Met de fietsvakantie: Hollandse Hoogtepunten komt u langs geweldige plaatsen als Amsterdam, Volendam en Haarlem.

Veelgestelde vragen

Categorie: Ontdekken

Ontdek de IJsselmeer regio

Ontdek bezienswaardigheden van de IJsselmeer-regio midden in Nederland. Bezoek Volendam, de Afsluitdijk en Batavialand en ga varen en fietsen door de natuur.

Lees meer

Vond je dit interessant? Ontdek meer