© Museum van de 20e eeuw
Categorie:Noord-Holland

Museum van de 20e eeuw

De 20e eeuw. Een periode waarin onze ouders omringd door oranje en bruin behang rond een fondueset zaten en luisterden naar ‘Dancing Queen’ van ABBA. Onze grootouders daarentegen leukten hun zitkamer op met kanten tafelkleedjes en rubberen planten. Het Museum van de 20e eeuw in Hoorn laat met honderden voorwerpen zien hoe mensen in de vorige eeuw leefden.

  • Museum met een fantastische locatie in een voormalige gevangenis op Oostereiland.
  • Regelmatig wisselende tentoonstellingen met thema’s die speciaal zijn gericht op kinderen.
  • Honderden oorspronkelijke voorwerpen uit de 20e eeuw.
Adres:
Krententuin 24
1621DG Hoorn
Toon locatie in Google Maps

Dit museum wekt herinneringen op

Als u het Museum van de 20e eeuw bezoekt met opa en oma hoort u ze lachen: ‘Deze radio stond thuis in de zitkamer! En zo’n cassettespeler kocht ik voor mijn 40e verjaardag! Op school hadden we hetzelfde schoolbord en ook deze houten bureautjes!’ Het museum in Hoorn biedt een korte reis naar een tijd waarin telefoons nog geen touchscreens maar draaischijven hadden.

Een blik in het dagelijks leven in de vorige eeuw

Met behulp van honderden voorwerpen uit de periode tussen 1900 en 1980 reist de bezoeker naar het verleden. U loopt een oud schoollokaal binnen, loopt door een winkel van Sinkel, bekijkt de keuken en zitkamer van uw grootouders en verwondert u over platenspelers en ouderwetse televisies. Veel van de kamers zijn voorzien van gordijnen tot meubilair en decoratieve voorwerpen in de oorspronkelijke stijl uit de periode.

Ooit een gevangenis, nu een museum

Het imposante pand op het Oostereiland tussen de haven van Hoorn en het Markermeer deed in de 19e en 20e eeuw dienst als gevangenis. De gevangenen verrichten lichte werkzaamheden, zoals krenten sorteren. Hierdoor had de gevangenis de bijnaam de krententuin. Na drie jaar verbouwen trok het Museum van de 20e eeuw in 2012 in de voormalige gevangenis.

Mooi stadje aan het Markermeer: Hoorn

Naast het Museum van de 20e eeuw vindt u in Hoorn indrukwekkende historische monumenten uit de 17e eeuw, toen de stad een belangrijk handelscentrum was voor de scheepvaart en veel rijkdom vergaarde. Dat Hoorn in die tijd een rijke stad was, is te zien aan de prachtige gebouwen in het oude dorp en de waardevolle kunstobjecten in het Westfries Museum. In tegenstelling tot het Museum van de 20e eeuw is het Westfries Museum gewijd aan de 17e eeuw, die in Nederland de Gouden Eeuw wordt genoemd.

Overnachten in Hoorn

Combineer een bezoek aan het Museum van de 20e eeuw met een lang weekend in Hoorn en omgeving. Een rit met de historische Museumstoomtrein is een aanrader. U reist onder het uitstoten van veel stoom en geraas van Hoorn naar Medemblik. Van Medemblik kunt u op een even historisch schip over het IJsselmeer naar Enkhuizen varen, zodat u na een volle dag niet met de stoomtram naar huis hoeft. U kunt zelfs overnachten in een van de cellen van de voormalige gevangenis van het Museum van de 20e eeuw op het Oostereiland!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer