© Johan Wieland via Flickr
Categorie:Noord-Holland

Museummolen Schermerhorn

Museummolen Schermerhorn is één van de elf overgebleven molens van het voormalige molensysteem in de Schermerpolder. Hier staat u aan de basis van de wereldberoemde Nederlandse waterbeheersing!

  • Een ingenieus molensysteem; ervaar wat windkracht kan doen
  • Museummolen Schermerhorn is bijna vier eeuwen oud
  • Ontmoet de molenaar en ontdek alles over de werking van de molen
Adres:
Noordervaart 2
1636VL Schermerhorn
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Een van de laatste grote droogmakerijen

De museummolen ligt in de Schermer, het laatste grote inpolderingsgebied in Noord-Holland. Door ontginning en een stormvloed was de rivier hier uitgegroeid tot een grote binnenzee, de Schermeer. Om de veiligheid te waarborgen en land te winnen is de Schermeer met wel 52 molens leeggepompt.

Innovatief molensysteem

Een ware innovatie was de opstelling van de molens waardoor het water via een ingenieus systeem sneller kon worden afgevoerd naar de toenmalige Zuiderzee en Noordzee. Een systeem dat vandaag de dag nog actueel is.

Nederland herbergt meer vernuftige molenwerken die een bezoek meer dan waard zijn. Hier vindt u daar meer informatie over.

Museummolen

De opstelling van Museummolen Schermerhorn in een rij van drie zal u opvallen; samen vormen ze een prachtig, oer-Hollands plaatje. De tweede molen is het museum en te bereiken via het bezoekerscentrum ernaast. U kunt de molen van onder tot boven bekijken en precies zien hoe een watermolen en het droogleggen van polders werkt. Bovendien krijgt u een idee van het leven en werken in en met een poldermolen; de molenaar kan u er alles over vertellen tijdens een persoonlijke rondleiding.

Klompen mee

Geniet na uw bezichtiging op het terras van het prachtige uitzicht op het polderlandschap. In het bezoekerscentrum is er eveneens een gezellige gelegenheid om iets te drinken en te eten. U kunt daar ook authentieke klompen kopen die gebruikt zijn door de boeren in de omgeving; een uniek Hollands aandenken!

Praktisch

In het bezoekerscentrum is (meertalige) informatie beschikbaar over Museummolen Schermerhorn en de omgeving. De museummolen staat circa 30 km ten noorden van Amsterdam langs de provinciale weg N243. U kunt er gratis parkeren en er is een oplaadpunt voor de fiets. De molen is vanaf eind maart tot eind oktober dagelijks geopend. Check voor uw bezoek de precieze openingstijden!

Tip van de redactie

Combineer uw bezoek aan Museummolen Schermerhorn met een fiets- of vaartocht door de unieke polders van UNESCO Werelderfgoed Beemster en de Schermer. Genieten is gegarandeerd!  

Meer informatie vindt u hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Leven op én met het water

Water, een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ontdek de rijke historie, ontmoet lokale én internationale waterhelden en reis mee langs de meest iconische plekken. Dompel je onder in het verhaal van Nederland, Waterland.

Lees meer