© Joe Dunckley
Categorie:Noord-Holland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een gebied van duinen, stranden en veenpolders. Nergens anders in Nederland is het strand zo breed als hier en de duinen zijn misschien wel de mooiste van Nederland. Dat de schoonheid van het land al vroeg is opgemerkt, blijkt uit archeologische vondsten. In de 17de eeuw was het vooral in trek bij de rijke burgerij uit Amsterdam. De duinen waren voor hun een prachtig jachtgebied en zij lieten hier prachtige landhuizen bouwen. Tegenwoordig huist het gebied een bijzondere flora en fauna, en genieten mensen van alle leeftijden van de schoonheid van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

  • Geniet van de duinen en stranden van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
  • Spot naast damherten, reeën en vossen ook Schotse hooglanders en konikpaarden.
  • Combineer uw bezoek aan Nationaal Park Zuid-Kennemerland met een strandvakantie.
Adres:
Zeeweg 12
2051EC Overveen
Toon locatie in Google Maps

Duinen en achterland

Zuid-Kennemerland is een duingebied van ongeveer 3.800 hectare met een bijzondere flora en fauna. De eerste duinenrij heeft het zwaar te verduren en alleen helmgras is sterk genoeg om de harde wind en het stuivende zand te verdragen. Daarachter begint een duinengebied met doornen, vlier en zeedistel. Op sommige plaatsen komt zoet water omhoog en daar ziet u voornamelijk parnassia, orchideeën en zeewinde. Sinds de waterwinning in 2003 is gestopt, ontstaan op sommige plaatsen weer vochtige duinvalleien.

Naast damherten, eekhoorns, konijnen, reeën en vossen lopen er ook Schotse Hooglanders, Shetlandpony’s en Koniks in het gebied rond, die het park op natuurlijke wijze onderhouden. Er leven ruim honderd vogelsoorten in de duinen en zo’n twintig vlindersoorten.

Landgoederen in Zuid-Kennemerland

Drie landgoederen die eeuwen geleden werden aangelegd door rijke stedelingen zijn tegenwoordig in het beheer van Staatsbosbeheer. Duinvliet, Elswout en Middenduin hebben fraaie landschapstuinen en zijn van grote cultuurhistorische waarde. In deze oase van rust is ruimte voor allerlei activiteiten, zoals een picknick of een rondleiding met de boswachter.

Bunkers en de Eerebegraafplaats zijn sporen uit een donkerder verleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel bunkers gebouwd in de duinen. Op de Eerebegraafplaats liggen ruim 300 verzetsstrijders, die in de oorlog in het duingebied zijn geëxecuteerd.

Het is goed mogelijk om een bezoek aan het Nationaal Park te combineren met een strandvakantie, want het gebied strekt zich uit van Zandvoort tot Bloemendaal. Ook de historische stad Haarlem is slechts op een steenworp afstand.

Family walks in South-Kennemerland National Park

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer