Zuiderzee Museum Enkhuizen
© Ernst Wagensveld via NBTC
Categorie:Noord-Holland

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum is gelegen in Enkhuizen aan het IJsselmeer en brengt de verhalen van de bewoners rond de vroegere Zuiderzee tot leven.

  • Ontdek het dagelijks leven rondom de voormalige Zuiderzee.
  • Wandel honderd jaar terug in de tijd over de klinkerstraatjes langs werkplaatsen en visrokerijen.
  • Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee; duik in een zee vol verhalen.
Het Zuidermuseum bestaat uit een buiten- en binnenmuseum. In het buitenmuseum vind je meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen. Kijk mee bij de ambachtslieden, beleef het dagelijkse leven van toen en geniet van de authentieke sfeer. En mis ook niet de hedendaagse designpresentaties geïnspireerd op wonen en werken van vroeger. Zo is er veel aandacht voor verleden, heden en de toekomst van het gebied als het gaat om thema’s als water, ambachten en gemeenschappen.

Oudhollandse beleving in het buitenmuseum

Het buitenmuseum, geopend van maart tot en met oktober, bezoek je met een echte museumveerboot. Hier zie je authentieke panden en leer je alles over het leven rond de Zuiderzee tussen 1880 en 1930; ofwel de laatste periode vóór de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932. Er zijn onder meer werkplaatsen, een visrokerij en een touwslager en je kan in gesprek met Urker ‘inwoners’ of mee-eten in een huishouden van 1920.

Ook voor de kinderen valt er veel te beleven. Ze kunnen zich verkleden in klederdracht, een eigen klompbootje maken of op Expeditie Waterwerken.

Bekijk deze video: Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Het binnenmuseum: schatkamer van de Zuiderzee

Ontdek in het binnenmuseum (hele jaar open) de verschillende collecties die gepresenteerd worden met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar zelf het leven aan de voormalige Zuiderzee in een interactieve tentoonstelling.

Meer in de omgeving

Ben je in Enkhuizen, bekijk dan in ieder geval de gezellige haven en eet een visje op het terras. Ook bijzonder is een tocht per historische stoomtrein en het museumschip Friesland langs de historische steden van Noord-Holland; Hoorn, Medemblik en Enkhuizen.

Er is meer!

Ontdek bezienswaardigheden van de IJsselmeer-regio midden in Nederland. Bezoek Volendam, de Afsluitdijk en Batavialand en ga varen en fietsen door de natuur. Lees meer
Categorie: Ontdekken

Ontdek de IJsselmeer regio

Bereikbaarheid Zuiderzeemuseum

Enkhuizen ligt op een klein uurtje rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Enkhuizen is ook prima bereikbaar per openbaar vervoer.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer