Spinnekop Molen Weerribben Wieden
© Theo de Witte
Categorie:Overijssel

Fietsroute Weerribben-Giethoorn (40 km)

Deze fietsroute neemt u mee door het noordelijke deel van Nationaal Park Weerribben-Wieden en het beroemde waterdorp Giethoorn. U ontdekt de rijke historie en vele schatten van dit gebied en zult volop genieten van natuur en cultuur. Onderweg komt u plaatsen tegen waar u zeker even wilt afstappen.

  • Met de watertaxi kunt u hier overal in de regio fietsen.
  • Kom alles te weten over het natuurgebied in Buitencentrum De Weerribben.
  • Fiets in Blokzijl langs monumentale pandjes en door bochtige straatjes.

Fietsen door laagveenmoeras

Fietsend door het waterrijke landschap van de Weerribben ziet u de sporen van turfwinning – waardoor dit unieke natuurgebied is ontstaan – nog altijd terug. Bijvoorbeeld aan de petgaten (veenplassen) en legakkers (smalle stroken land) of de karakteristieke molens en vervenershuisjes waarin turfstekers met het hele gezin woonden. Tegenwoordig heeft een diversiteit aan vogels zich  gehuisvest in dit grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Stap onderweg even af bij een vogelkijkhut om ze te spotten.

Gezellige dorpjes en havenstadjes

Wanneer u door het beroemde waterdorp Giethoorn fietst zullen u de vele vaarten opvallen. Ze zijn gegraven om turf en riet te vervoeren, onder andere naar handelsstadjes aan de Zuiderzee zoals Blokzijl. Langs het water staan prachtige rietgedekte boerderijen. Ze zijn als het ware op eilandjes gebouwd en alleen via bruggetjes of het water te bereiken.

Genieten aan de waterkant

Neem onderweg de tijd om te genieten van de omgeving. Op het terras bij Het Doevehuis in Kalenberg (Kalenberg-Zuid 1) en bij diverse adresjes in Giethoorn en Blokzijl is het heerlijk toeven aan de waterkant.

Praktische informatie

  • Aantal kilometers: 40
  • Knooppunten: 44, 43, 41, 42, 14, 10, 11, 13, 50, 53, 60, 61, 52, 51, 44

Opstappunten

U kunt deze route vanaf drie locaties starten waar u gemakkelijk en gratis de auto neer kunt zetten.

  1. Buitencentrum de Weerribben, Hoogeweg 27, 8376 EM Ossenzijl
  2. Blokzijl, Kanaalweg, 8356 DB Blokzijl
  3. Giethoorn, Eendrachtsplein, 8355 DL Giethoorn

Downloads

Download hier de volledige fietsroute.

Tip van de redactie

Combineer het fietsen in Weerribben-Wieden en Giethoorn eens met een vaartocht. Met een fluisterboot, punter, kano of rondvaartboot beleeft u dit gebied op een heel andere manier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer