© Frans Blok via Shutterstock
Categorie:Overijssel

Nationaal Landschap IJsseldelta

Drie Hanzesteden boordevol cultuurhistorie, de mooiste watersportgebieden, de afwisselende natuur van het Nationaal Landschap IJsseldelta en dat allemaal binnen een straal van 30 kilometer!

  • Ervaar de Hanzegeschiedenis op een reconstructie van de Kamper Kogge, een middeleeuws schip.
  • Geniet van bijzondere natuur in Nationaal Landschap IJsseldelta met de oudste polder van Nederland: Mastenbroek.
  • Bezoek een van de cultuurhistorische evenementen zoals Kerst in Oud Kampen.

Één gebied, drie dynamische Hanzesteden: IJsseldelta

Als Rotterdam en Amsterdam nog in het moeras aan het modderen zijn, ontstaan er in Oost-Nederland al rijke handelssteden: Hanzesteden. In de regio IJsseldelta treft u maar liefst drie Hanzesteden: Zwolle, Kampen en Hasselt. Kampen staat in de late Middeleeuwen via de IJssel in verbinding met open zee en kan met slimme schepen handel drijven tot in Rusland en Finland. Door het Hanzeverbond kon de stad Kampen uitgroeien tot prominente handelsstad. De (culturele) rijkdom die het Hanzeverbond met zich mee heeft gebracht is nog goed zichtbaar en de dynamiek is vandaag de dag nog goed voelbaar. De steden vertellen verhalen over arbeid, handel en lange zeereizen. De impostante historische gebouwen, havens en verdedigingswerken maken de Hanzesteden tot prachtige ‘levende’ openlucht musea.

Watersport en cultuurhistorische evenementen

Tapijtstad Genemuiden en watersportparadijs Zwartsluis zijn tevens een grote trekker voor de regio. Naast cultuur en historie in de Hanzesteden bieden de rivier de IJssel en het Zwarte Water tal van mogelijkheden voor de watersporter. Bovendien loopt u zo van de wal de stad in om te genieten van culinaire en culturele verrassingen zoals heerlijke streekproducten en unieke evenementen, zoals Kerst in Oud Kampen.

Nationaal Landschap IJsseldelta

Het Nationaal Landschap IJsseldelta zorgt voor een afwisselende natuur. De natuur- en cultuurhistorie gaat duizenden jaren terug in de tijd en heeft zijn sporen zichtbaar in het landschap achter gelaten. In de IJsseldelta kunt u heerlijk uitwaaien, wandelen en fietsen over kronkelende dijkjes en eindeloos ver kijken in de oudste polder van Nederland die vertelt over haar natuurstrijd met het water. De regio IJsseldelta staat daarom bekend als Nederland in het klein!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer