© Pedro Sluiter
Categorie:Overijssel

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie is een prachtig kunstmuseum op twee locaties in Overijssel: één in Zwolle, de andere vlakbij de dorpjes Heino en Wijhe. Het museum heeft een fantastische kunstcollectie met meer dan 7000 werken van onder andere Chagall, Mondriaan en Van Gogh. Daarnaast heeft het museum een beeldschone beeldentuin.

  • Bewonder prachtige schilderijen van Chagall, Mondriaan, Van Gogh, Appel en vele anderen.
  • Gevestigd op twee bijzondere locaties: een indrukwekkend neoklassiek gebouw en een 17de eeuws kasteel.
  • Ontdek een van de grootste en meest unieke beeldentuinen van Nederland.
Adres:
Blijmarkt 20
8011NE Zwolle
Toon locatie in Google Maps

Grote namen in de kunst

De collectie van het museum begon met de eclectische kunstverzameling van Dirk Hannema (1895-1984), de voormalig directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Vandaag de dag is de collectie uitgebreid met schilderijen, tekeningen, prenten, sculpturen en andere objecten van wereldberoemde Nederlandse en internationale kunstenaars als Marc Chagall, Piet Mondriaan, Isaac Israëls, Vincent van Gogh, Lucebert, Paul Citroen, Karel Appel en Carel Willink.

Prachtige locaties

Niet alleen de kunstcollectie van Museum de Fundatie is indrukwekkend. Ook de architectuur en locaties van het museum zijn de moeite waard. De locatie in Zwolle zit in het Paleis aan de Blijmarkt, het voormalige Paleis van Justitie. Dit neoclassicistische gebouw werd tussen 1838 en 1841 gebouwd. Op het dak zit een elliptische uitbreiding, 'THE EYE', van architect Eduard Louis de Coninck.

Indrukwekkende beeldentuin

Op slechts 15 kilometer van Zwolle zit de tweede locatie van Museum de Fundatie in Kasteel het Nijenhuis, een idyllisch zeventiende eeuws kasteel vlakbij de dorpjes Heino en Wijhe. Het kasteel heeft een van de meest unieke en grote beeldentuinen van Nederland en is een mix van moderne sculpturen uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. De tuin is met meer dan 75 kunstwerken van onder andere Ossip Zadkine, Charlotte van Pallandt, Tom Claassen, Pino Castagna en Igor Mitoraj en 4,5 hectare tuin en bos een must-see voor kunst-, geschiedenis- en natuurliefhebbers.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer