© Rijksmuseum Twente
Categorie:Overijssel

Rijksmuseum Twenthe

Het Rijksmuseum Twenthe is een adembenemend museum in Enschede, in de provincie Overijssel. Het museum is gevuld met meer dan 10.000 kunstobjecten uit meerdere periodes, van de Middeleeuwen tot de 21ste eeuw.

  • Ontdek de rijke kunstcollectie met objecten uit de Middeleeuwen en vandaag.
  • Bewonder prachtige schilderijen van Jan Steen, Claude Monet, Bart van der Leck en vele anderen.
  • Drink ontspannen een kop koffie op het terras op de beeldschone binnenplaats van het museum.
Adres:
Lasondersingel 129-131
7514BP Enschede
Toon locatie in Google Maps

Een rijke en brede collectie

Het museum werd in 1930 opgericht door Jan Bernard Van Heek, een textielindustrie magnaat. Hij doneerde zijn privécollectie met schilderijen van de Middeleeuwen tot de 19de eeuw aan de overheid. Dit vormde de basis van de collectie van Rijksmuseum Twente. Door de jaren heen is de collectie alleen maar verder uitgebreid met kunst uit de 18de eeuw en hedendaagse kunst.

Bij Rijksmuseum Twenthe vindt u een grote collectie 18de eeuwse schilderijen van onder andere Jacob van Ruisdael en Salomon van Ruysdael, Middeleeuwse boeken en religieuze objecten, schilderijen van laat 19de eeuwse impressionisten en werken van belangrijke 20ste eeuwse kunstenaars zoals Karel Appel en Armando.

Hoogtepunten van de collectie

Een schilderij wat je niet mag missen is 'De Luitspeelster' van Jan Steen, een parel uit de Gouden Eeuw die een alledaags tafereel laat zien. Op het schilderij is een man te zien die aan een tafel zit en kijkt naar een vrouw die de luit speelt. In 17de eeuwse schilderij werd muziek vaak gepresenteerd als een middel tegen een gebroken hard. Van de werken uit de 19de eeuw moet u 'Falaises près de Pourville', een licht Impressionistisch schilderij van Claude Monet zeker bekijken. In het schilderij ziet u zijn poging om het licht en de schaduwen op het strand te vangen. Uit de moderne collectie is 'Portret van een Kunstenaarsdochter' van Bart van der Leck een echte must-see. Op het schilderij ziet u duidelijk de karakteristieke primaire kleuren van de Stijl.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer