Categorie:Overijssel

Wandelroute Giethoorn (15,3 km)

Tijdens deze wandeltocht begrijpt u waarom Giethoorn ook wel het ‘Venetië van Nederland’ wordt genoemd. U wandelt langs vele grachten met charmante punterbootjes, bij prachtige rietgedekte boerderijen en over karakteristieke houten bruggetjes.

  • Giethoorn is uniek met haar schitterende boerderijen die op eilandjes zijn gebouwd.
  • De boerderijen zijn vaak alleen via de - meer dan 170! – bruggetjes of het water te bereiken.
  • Geniet van het weidse uitzicht bij het grootste meer van de Kop van Overijssel, de Beulakerwijde.

De rondwandeling leidt u verder door het strakke polderlandschap naar het waterdorp Dwarsgracht en via het meer ‘de Beulakerwijde’ weer terug naar Giethoorn.

Bezienswaardigheden onderweg

Neem onderweg een kijkje bij museum ’t Olde Maat Uus, een originele Gieterse boerderij die geheel in het teken staat van de turfwinning en de rietteelt. De sporen van de veenderij ziet u in het schilderachtige dorpje Dwarsgracht – midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden – nog altijd terug aan de ribben in het landschap. Maar ook bij het grote meer ‘de  Beulakerwijde’, dat is ontstaan door intensieve turfwinning en  stormvloeden. Vanuit de Vogelkijkhut heeft u er vandaag de dag een schitterend uitzicht over rietland, ruigte en open water.

Culinair genieten aan het water

Eenmaal terug in Giethoorn sluit u de dag natuurlijk af in een van de gezellige restaurants of terrassen aan het water. Giethoorn staat bekend om haar fijne keuken, dus daar moet u zeker gebruik van maken.

Wandelnetwerk

De route is te volgen via de palen van het wandelnetwerk. U volgt de gekleurde pijlen van uw route. Bij een keuzepaal met oranje kap en nummer kunt u van route wisselen. U volgt dan een andere kleur. De rondgaande routes zijn in beide richtingen gemarkeerd.

Praktisch

  • Aantal kilometers: 15,3
  • Startpunt: Eendrachtsplein, Giethoorn
  • Vanaf de start de groene route volgen.
  • Tip: Route is met 2,1 km uit te breiden tot een route van 17,4 km. Volg dan bij keuzepaal C22 de rode route en stap bij keuzepaal C23 weer over op de groene route.

Downloads

Download hier de wandelroute.

Vond je dit interessant? Ontdek meer