© Fabiano Waewell
Categorie:Utrecht

Natuurgebied Groene Hart - De Vechtstreek

Het Groene Hart is het natuurgebied dat wordt omringd door de Randstad (Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam). Het gebied bestaat uit een aaneenschakeling van landschappen, water en steden. Het Groene Hart is op zijn beurt weer onder te verdelen in gebieden met een eigen karakter, zoals de Vechtstreek.

  • Geniet van de wonderschone natuur, midden in de randstad.
  • Wandel, fiets of vaar en ervaar het Hollandse landschap.
  • Bezoek de buitenplaatsen, landhuizen en kastelen.
De Vechtstreek ligt ten noorden van Utrecht en is een van de mooiste stukjes van Nederland. In het gebied liggen onder andere de Loosdrechtse en Vinkeveense plassen, die het hele jaar door populair zijn bij waterrecreanten. Door veenafgravingen is er een uitgebreid waternetwerk ontstaan waarlangs moerasbossen en graslanden elkaar afwisselen.

Landgoederen van de Vechtstreek

De schoonheid van de Vechtstreek werd al rond 1600 ontdekt door rijke kooplui uit Amsterdam. Zij lieten er grote landhuizen bouwen met bijbehorende parken en tuinen. Naast deze monumentale panden, loopt een belangrijk deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie door dit gebied. Juist door deze combinatie van natuurschoon en kastelen, landhuizen en forten is de Vechtstreek zo’n fantastisch gebied.

De Vechtstreek kent een typisch Hollands landschap van water, weilanden met grazende koeien, knotwilgen en molens. Zeker in de zomer, wanneer zeilboten voorbij varen, kan het landschap niet Hollandser aanvoelen. De Vechtstreek is voor zowel de sportvisser als de vogelkenner een genot. Plantenliefhebbers moeten absoluut een excursie boeken voor de Polder Demmerik. Onder begeleiding van een gids wordt u gewezen op de talloze, zeldzame plantensoorten.

Wat te doen in de Vechtstreek

De Vechtstreek biedt het hele jaar door vermaak voor iedereen. In de zomer is het gebied erg in trek bij watersporters, die komen surfen, zeilen en duiken op de Loosdrechtse en Vinkeveense plassen. Er zijn oneindig veel routes en paden voor fietsers en wandelaars van ieder niveau. Bent u een visser? Neem dan beslist uw hengel mee. Als de winter koud genoeg is, veranderen de waterwegen van de Vechtstreek in een van de mooiste schaatsgebieden van Nederland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer