© Fred van Schaik via Heksenwaag
Categorie:Utrecht

Heksenwaag Oudewater

Ieder jaar brengen duizenden mensen uit de hele wereld een bezoek aan Museum de Waag in Oudewater, beter bekend als de Heksenwaag. Een Waag hoorde vroeger bij een stad. Daar kon je de handelswaar laten wegen voor die werd verkocht. Maar een paar eeuwen geleden werden ook mensen gewogen, die werden beschuldigd van hekserij.

  • Ben jij een heks? Ontdek het hier!
  • Ontvang een écht certificaat.
  • Beoordeeld door de kinderjury met een 8,9!
Adres:
Leeuweringerstraat 2
3421AC Oudewater
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps
Een heks, zo dacht men, woog immers bijna niets. Hoe zou je anders op een bezemsteel door de nacht  naar een heksensabbat kunnen vliegen? Om deze weegproef werd Oudewater beroemd. Niemand werd hier ooit te licht bevonden en dus veroordeeld.

Hekserij in Europa

Het was niet zo moeilijk iemand van hekserij te beschuldigen. Een gerucht was voor bijgelovige of kwaadaardige lieden vaak genoeg om onschuldige mensen van toverij te beschuldigen. Veel lastiger was het om van die beschuldiging af te komen. Zo zijn in Europa van het midden van de vijftiende tot diep in de achttiende eeuw duizenden onschuldige mensen, voornamelijk vrouwen, ter dood gebracht.

De Heksenwaag van Oudewater werd beroemd, omdat die niet meeging in de heksenwaan. Alle zogenaamde heksen, die hier ooit werden gewogen werden niet te licht bevonden en dus niet veroordeeld.

Ben jij een heks?

Ben je benieuwd of jij een heks bent? Doe dan de test en laat je wegen in Museum de Waag in Oudewater en laat je wegen op de originele eikenhouten weegschalen uit 1482. Als je de proef doorstaat krijg je, net als vroeger, een certificaat om het te bewijzen.

Meer in de omgeving

Wanneer u Oudewater bezoekt, bent u in de buurt van Cheese Valley. Een gebied in Nederland wat bekend staat om de rijke geschiedenis en productie van écht Hollandse kaas. Breng een bezoek aan de kaasmarkt in Gouda of fiets een van de prachtige routes door het Groene Hart.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer