© Mondriaanhuis Amersfoort
Categorie:Utrecht

Mondriaanhuis

Het geboortehuis van De Stijl-medeoprichter Piet Mondriaan in Amersfoort is nu een museum gewijd aan zijn leven en werk. Bezoek het Mondriaanhuis en bewonder zijn vroege schilderijen, ontdek hoe zijn stijl zich ontwikkelde en bekijk het op ware grootte nagebouwde Parijse atelier van Mondriaan.

  • Bezoek het huis waar Piet Mondriaan werd geboren in 1872.
  • Bekijk zijn op ware grootte nagebouwde Parijse atelier aan de Rue du Départ 26.
  • Neem een frisse kijk op de kunstenaar zijn levensverhaal, werk en inspiratiebronnen in het gerenoveerde Mondriaanhuis.
Adres:
Kortegracht 11
3811KG Amersfoort
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Ontdek Mondriaan in Amersfoort

Piet Mondriaan werd in 1872 geboren aan de Kortegracht 11, waar hij de eerste acht jaar van zijn leven woonde. Zijn vader werkte als hoofdonderwijzer in het naastgelegen schoolgebouw. Zowel de woning als de aangrenzende school zijn nu een museum, het Mondriaanhuis.

Leer tijdens een multimediale tentoonstelling meer over Mondriaans leven aan de hand van brieven, foto's, documenten en film- en radio-opnames. Bekijk meerdere van zijn vroege werken van dichtbij en betreed Mondriaans op ware grootte nagebouwde Parijse atelier aan de Rue du Départ 26, waar hij woonde en werkte gedurende 1921-1936. Het museum biedt een bijzondere kijk op zijn werkwijze in die periode en organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over kunstenaars, wiens werk is beïnvloed door Mondriaan en De Stijl.

Waar Mondriaans vroege werken te zien zijn

Meerdere vroege schilderijen van Mondriaan zijn tentoongesteld in een permanente expositieruimte van het Mondriaanhuis, waar de geboorte van een groot kunstenaar plaatsvond en Mondriaans unieke kijk op de wereld ontstond. In De Schatkamer ziet u schilderijen uit het begin van zijn carrière. In filmzaal The Works beleeft u zijn hele artistieke ontwikkeling van het eerste landschapje tot aan de Victory Boogiewoogie.

Verder verkennen

middeleeuws centrum, schitterende grachten en volop bezienswaardigheden en activiteiten. Vervolg uw ontdekkingsreis door het oeuvre en leven van Piet Mondriaan en bezoek Villa Mondriaan in Winterswijk, op anderhalf uur afstand van Amersfoort. Deze villa, waarin Mondriaan opgroeide, is nu een museum met een uitgebreide collectie van zijn werken – waaronder vele permanente leningen van het Kunstmuseum Den Haag.

Accommodatie in Amersfoort

Overnacht in de stijlvolle B&B In Negentienvijf in het historische stadshart van Amersfoort, op slechts drie minuten lopen van het Mondriaanhuis.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer