Huis Doorn drone view
© Merel Tuk via NBTC
Categorie:Utrecht

Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn is een historisch landhuis en national museum. Het ligt in Doorn, in de provincie Utrecht. Met haar luxueuze en authentieke vroeg 20ste eeuwse interieurs geeft het museum een kijkje in het leven van haar beroemdste inwoner Wilhelm II, de laatste Keizer van Duitsland.

  • Ga terug in de tijd en ontdek hoe de Duitse Keizer Wilhelm II hier in ballingschap leefde.
  • Geniet van de onveranderde 20ste-eeuwse interieurs en voorwerpen, waaronder de snuifdozencollectie van de Keizer.
  • Verken de groene Engelse landschapstuinen, waaronder de fantastische rozentuinen.
Adres:
Langbroekerweg 10
3941MT Doorn
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Vroege geschiedenis

Het eerste huis werd gebouwd in de 9de eeuw. Na verschillende renovaties werd het uiteindelijk eind 1700 herbouwd als een elegant landhuis, omringd door een Engelse landschapstuin. Een van de bekendste voormalig bewoners is barones Ella van Heemstra (1900-1984), de moeder van actrice Audrey Hepburn.

Een keizerlijk hof op zakformaat

Huis Doorn is vooral bekend als de plek waar de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, tot zijn dood woonde. In ballingschap nadat de Duitser de Eerste Wereldoorlog verloren, vluchtte Wilhelm naar het neutrale Nederland. Hij woonde van 1920 tot 1941 in Huis Doorn. Hier omringde de koninklijke asielzoeker zichzelf met prachtige schilderijen en luxueus zilver, uit de paleizen in Berlijn en Potsdam. Het interieur is bewaard gebleven, in het museum zie je de kamers precies zoals Wilhelm ze achtergelaten heeft. Verwonder je over wandkleden, schilderijen van Duitse hofschilders en de hoogtepunten van het museum: Wilhelms persoonlijke verzameling snuifdozen en horloges van Frederick de Grote.  

Groene Engelse tuinen

De Engelse tuinen waren een van de belangrijkste redenen voor Wilhelm om zich in Huis Doorn te vestigen. De Keizer was zelf een enthousiaste tuinier en breidde de tuinen uit met een naaldbomentuin (een pinetum) en de Auguste Victoria tuin, een extravagante rozentuin die hij naar zijn eerste vrouw vernoemde. Niet te missen zijn de ontroerende aandenkens aan de Keizers geliefde teckels. De drie honden liggen begraven onder kleine grafstenen op het gazon naast het huis. Wilhelm ligt begraven in een mausoleum op het landgoed. Zijn laatste wens was dat zijn lichaam pas in Duitsland begraven wordt als de Pruisische monarchie weer hersteld is.

Meer informatie vind je hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer