© Zhekoss via Shutterstock
Categorie:Zeeland

Breskens: tussen de haven en het strand

Breskens, levendige kleine havenstad aan de monding van de Westerschelde, heeft een vissershaven én een jachthaven met zo'n 850 ligplaatsen en een open verbinding met zee. De plaats met zijn vijfduizend inwoners ligt direct achter de duinen.

  • Zeeschepen en jachten zorgen voor een maritieme sfeer.
  • Het lange, brede zandstrand nodigt uit tot zonnebaden en lange strandwandelingen.
  • Een prominente bezienswaardigheid in Breskens is de zwart-witte vuurtoren.

Strandleven in Breskens

Breskens beschikt over een uitgestrekt, vier kilometer lang strand met gezellige strandtenten. Er is volop parkeergelegenheid bij het strand, dat ook goed bereikbaar is voor mensen met een beperking. De opvallende vuurtoren op het strand in Breskens is een dankbaar foto-object met zijn zwart-witte strepen.

Breskens ligt in de provincie Zeeland, die hoog scoort als het gaat om zonuren, lange zandstranden, gezellige strandpaviljoens en schoon water. Ook buiten het hoogseizoen is dit een ideale bestemming.

Restauranttips voor Breskens

De Zeeuwse badplaats Breskens, met zijn lange strand aan de monding van de Schelde, heeft strandrestaurants waar toeristen op afkomen als bijen op honing. Met uw voeten in het zand en uw gezicht in de zon kunt u genieten van een heerlijk ontbijt, een zalige lunch of een verrukkelijk diner. Maar in de strandpaviljoens kunt u natuurlijk ook prima terecht voor een kopje koffie met een stuk taart. In Breskens vindt u verschillende strandrestaurants, zoals Beachhouse 25 aan de Walendijk of 't Halve Maentje aan de Nieuwesluisweg 44. Daarnaast zijn er ook allerlei verschillende restaurants te vinden in het centrum van de havenstad: steakhouses of Italiaanse restaurants, restaurants waar u verse vis kunt eten en natuurlijk het pannenkoekenhuis.

4 maritieme tips voor Breskens

1. Uitstapje naar Vlissingen: De Westerschelde Ferry vaart op en neer tussen Breskens en de havenstad Vlissingen aan de overkant van de Westerschelde. Tip: neem een fiets mee en ontdek het fraaie schiereiland Walcheren.

2. Boottochten: De Festijn, een voormalige mosselkotter, heeft een ligplaats aan het ponton in de Westhaven/Handelshaven. Tegenwoordig neemt dit schip gasten mee voor een rondvaart door de Westerschelde, waar u op de zandbanken zeehonden kunt zien liggen. Met enig geluk komt u ook een bruinvis tegen, die nauw verwant is aan de dolfijn.

3. Rode pinguïns: Ga tijdens uw bezoek aan de jachthaven op zoek naar de rode pinguïns, die op een 14 meter hoge stellage op de uitkijk zitten. Ze werden gemaakt door de Belgische kunstenaar William Sweetlove.

4. Het brede strand: Het brede, kilometers lange strand van Breskens nodigt u uit om van de zon te genieten en heerlijke wandelingen te maken. Ook vindt u er de rijen paalhoofden die typisch voor Zeeland zijn en die tot in zee reiken.

Andere bezienswaardigheden en activiteiten in Breskens

Het strand is zeker niet het enige, er valt nog veel meer te ontdekken in Breskens en omgeving.

  • Zo kunt u een wandeling maken over een pad met geweldig uitzicht over de Noordzee, dat ook langs de vuurtoren van Breskens leidt.
  • Deze achthoekige vuurtoren stamt uit 1867 en is de oudste nog intacte gietijzeren vuurtoren in Nederland.
  • Kunstliefhebbers moeten zeker een kijkje gaan nemen bij het houtsnijwerk van de lokale pastoor in de Sint Barbarakerk.
  • Ook het Visserijmuseum aan de vissershaven is een bezoek waard. Natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Breskens, dat wordt omringd door een prachtig natuurgebied en een kreek.
  • Tijdens de visserijfeesten, die ieder jaar begin augustus worden gehouden, komen duizenden toeristen en Zeeuwen naar de kleine havenstad.
  • Ga ook eens naar de naburige kustplaats Cadzand, waar op het lange zandstrand van Cadzand-Bad fossielen van haaientanden te vinden zijn.
  • Trakteer uzelf op echte Zeeuwse lekkernijen, zoals Oosterscheldekreeft, Zeeuwse mosselen en oesters.

Leuke bestemmingen in de omgeving

Kent u Renesse? Deze badplaats aan de Zeeuwse kust is zeer populair dankzij zijn fantastische uitgaansgelegenheden en geweldige mogelijkheden voor wind- en kitesurfers.

Een andere aanrader aan de Zeeuwse kust is de maritieme stad Vlissingen, waar u een wandeling kunt maken over de langste boulevard van Nederland en kennis kunt maken met haaien en piraten in Het Arsenaal. 

Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, heeft die typische charme van een trotse stad met een rijke geschiedenis, met zijn eeuwenoude herenhuizen en kronkelende straten.

Ook de populaire badplaats Domburg, waar in de loop van de jaren veel kunstenaars naartoe trokken, is zeer de moeite waard.

Zoutelande, waar u de hoogste duinen van Zeeland vindt (54 meter hoog), ligt aan wat ook wel de ‘Zeeuwse Rivièra’ wordt genoemd.

Breskens ligt vlak bij de Belgische grens en van hier uit kunt u ook een bezoek brengen aan de historische steden Brugge (40 kilometer) en Gent (50 kilometer).

Praktische informatie

Breskens is met de auto te bereiken via Antwerpen of vanuit het noorden (via het schiereiland Walcheren) via de Westerscheldetunnel, die met zijn 6 kilometer de langste tunnel van Nederland is. Breskens ligt in Zeeuws-Vlaanderen, dat grenst aan België. Hulst en Sluis zijn steden in Zeeuws-Vlaanderen met een rijke geschiedenis die zeker een bezoek waard zijn. Daarnaast staat dit gebied bekend om de fraaie zandstranden bij Cadzand en Nieuwvliet. Als u geen auto tot uw beschikking heeft, kunt u met de veerboot vanuit Vlissingen in Breskens komen. Naar Vlissingen rijden intercity's.

Uw accommodatie in Breskens

Breskens is prachtig gelegen bij de Noordzee en de Westerschelde. De beste accommodatie hier is natuurlijk ergens waar u uitzicht op zee heeft. Het vintagehotel de Milliano heeft bijvoorbeeld uitzicht over de Westerschelde en het Appartement aan Zee kijkt uit over de zee. Veel bezoekers aan Breskens huren een vakantieappartement of een vakantiewoning, en ook vakantieparken zijn erg in trek.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee

Bekijk de mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee met gezellige boulevards en schone stranden. Verblijf in een hotel of vakantiehuis aan het strand.

Lees meer