© Jan Arends, 1778
Categorie:Zeeland

Middelburg in de Gouden Eeuw

In de Gouden Eeuw was Middelburg een druk internationaal handelscentrum. Omdat Middelburg gelegen was op het middelste schiereiland van Zeeland, bevond de stad zich in de ideale positie voor de handelsroutes van de VOC (Vereenigde Oost-Indische Compagnie). Tegenwoordig is dit erfgoed nog steeds terug te zien in de nationale monumenten, historische gebouwen en scheepswerven. Ook de culturele instellingen die voortkwamen uit de artistieke en wetenschappelijke ontwikkelingen in deze welvarende tijd zijn behouden gebleven.

  • Zie de rijkdom en grootsheid van 17e-eeuws Middelburg.
  • Ontdek hoe een kleine kuststad in de provincie Zeeland uitgroeide tot een internationaal handelscentrum.
  • Bewonder de historische bezienswaardigheden uit de Gouden Eeuw.

Volg de sporen van de Gouden Eeuw in Middelburg

Middelburg is de ideale stad om de sporen van de Gouden Eeuw in Nederland te volgen. De compacte stad op 2,5 uur rijden van Amsterdam heeft veel historische gebouwen en monumenten. Ook de geplaveide straten en smalle steegjes zijn behouden gebleven. Scheepswerven, magazijnen en een aantal inspirerende musea bieden inzicht in de industrie die Middelburg tot de grootste handelsstad in het zuidwesten van Nederland maakte.

Het handelserfgoed van Middelburg

In de 16e en 17e eeuw was Middelburg een economische grootmacht die na Amsterdam het belangrijkste handelscentrum vormde. De VOC (Vereenigde Oost-Indische Compagnie) wordt beschouwd als de eerste multinational ter wereld en had grote invloed op de ontwikkeling van het moderne kapitalisme. Middelburg bracht specerijen, textiel en porselein uit Azië en Afrika op de gefascineerde Europese markt. De eerste Nederlandse veiling van Chinees porselein werd gehouden in Middelburg. Het was het begin van een nationale gekte, waarbij het beschilderde aardewerk uiteindelijk werd gereproduceerd als Delfts blauw. De stad trok zeelieden, cartografen en scheepsbouwers aan, die in de loop van twee eeuwen zo’n 300 schepen bouwden. Een donkere vlek in de geschiedenis van Middelburg is de rol van de stad in de internationale slavenhandel tot deze in 1863 werd verboden in Nederland. Als getuige van de onrechtvaardigheid van deze praktijken is de stad uitgegroeid tot groot voorstander van mensenrechten, waarbij de Four Freedoms Award wordt uitgereikt onder auspiciën van de Roosevelt Foundation.  

De stad ontwikkelde al snel enorme rijkdom en invloed en trok intellectuelen, wetenschappers en kunstenaars aan. Ook veel Vlaamse immigranten vestigden zich na het beleg van Antwerpen in 1585 in Middelburg. Tijdens de Gouden Eeuw werden hier belangrijke ontdekkingen gedaan, zoals de uitvinding van de telescoop door Hans Lippershey in 1608.

Beleef de Gouden Eeuw in Middelburg

De historische gebouwen en monumenten in Middelburg geven blijk van het erfgoed van de stad uit de Gouden Eeuw. Zo’n 1.100 nationale monumenten overleefden de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog; vele andere werden herbouwd in de oorspronkelijke stijl. De Abdij van Middelburg is een voormalig klooster, waarvan de oorsprong dateert uit de vroege 12e eeuw. Inmiddels is in het middeleeuwse gebouw in Gothische stijl het Zeeuws Museum gevestigd. Hier vindt u een fascinerende collectie oosterse voorwerpen, scheepstuig, wandtapijten en kleding uit de Gouden Eeuw. In het gebouw zijn ook overheidskantoren en twee kerken gevestigd. De Nieuwe Kerk ligt aan de westzijde en de Koorkerk is herkenbaar aan de indrukwekkende Lange Jan, een toren die ver boven de stad uitsteekt.

Het stadhuis van Middelburg op de Markt komt ook duidelijk uit deze periode van grote welvaart met zijn laat-Gotische architectuur, beschilderde luiken, puntgevels, torens en standbeelden van de Zeeuwse adel. In dit gebouw is nu University College Roosevelt gevestigd, waarmee de traditie van wetenschappelijke ontdekkingen van de stad wordt voortgezet. 

De Kloveniersdoelen is een ander voorbeeld van levende geschiedenis in Middelburg. Het werd in 1607 gebouwd met opvallende gevelspitsen in Vlaamse stijl. Het gebouw is gebruikt als oefendoel en later als legerziekenhuis; inmiddels doet het dienst als bioscoop en restaurant.

Warm aanbevolen: Duik dieper in de Gouden Eeuw door een bezoek te brengen aan Haarlem, waar de werken van Frans Hals het tijdperk tot leven wekken. Reis verder naar het noorden richting Enkhuizen en Hoorn, andere steden die een sleutelrol speelden in het zeevaartverleden van Nederland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Dutch Golden Age

Bezoek de steden die een sleutelrol speelden in de Gouden Eeuw en ontdek de kunstzinnige evolutie van Nederland.

Lees meer