Categorie:Zeeland

Nationaal Landschap Walcheren

Zuidwest Zeeland is een schitterend gebied dat vooral bekend staat om schone stranden, waar iedere zomer duizenden mensen op afkomen. Maar er is meer dan zon, zee en strand. Zuidwest Zeeland is onder te verdelen in drie Nationale Landschappen: Walcheren, Zeeuws Vlaanderen en Zuid Beveland. Ieder van deze Nationale Landschappen is een uniek stukje Zeeland, waar u kunt genieten van natuur, cultuur en streekgerechten.

  • De kust van Walcheren is een van de mooiste van Nederland.
  • In de duinen kan gewandeld en gefietst worden.
  • Walcheren heeft vier krekengebieden waar bijzondere vogel- en platensoorten te vinden zijn.
Walcheren was vroeger een eigen eiland en is tegenwoordig onderdeel van het Zeeuwse Zuid-Beveland. Het is Nationaal Landschap met polders, kreken, buitenplaatsen, dorpen en steden. Bekende (vakantie)plaatsen in dit gebied zijn Domburg, Westkapelle, Vlissingen, Middelburg, Veere, Vrouwenpolder, Oostkapelle en Zoutelande. De dijken van Walcheren beschermen niet alleen de inwoners van het gebied, maar vertellen ook het verhaal van eeuwenlange inpoldering.

De stranden van Walcheren

Het is geen wonder dat Walcheren jaarlijks duizenden toeristen uit binnen- en buitenland aantrekt, die willen genieten van het strand. De kust van Walcheren is met recht een van de mooiste van Nederland. U kunt hier in de zomer zonnebaden en in de winter lekker uitwaaien.

De duinen nodigen uit tot een wandeling of fietstocht. U passeert dan onder andere de Manteling, een eikenwoud van tweehonderdjaar oud dat niet hoger is dan een meter door de harde zeewind.

Verder kunt u in het achterland schitterende landhuizen aantreffen van kooplui uit de 16de eeuw en het Fort Rammekens, waar eeuwenlang door verschillende grootmachten is gestreden.

Walcheren heeft vier krekengebieden en daar is van alles te vinden voor de ware natuurliefhebber. Bijzondere vogel-, vlinder-, kruiden- en plantensoorten komen hier voor. De meest bijzondere vogels uit het gebied zijn de kuifduiker, geoorde fuut en ijsvogel.

Plezier voor jong en oud

Zeeland heeft genoeg te bieden voor jong en oud. Zo kunt u leren over de geschiedenis van de Zeeuwen en het water in het Maritiem muZEEum Vlissingen, de Zeeuwse cultuur opsnuiven in het Zeeuws Museum Middelburg, het oude Fort Rammekens bezoeken of een piraten ervaring opdoen in Het Arsenaal. Al deze activiteiten zijn uiteraard goed te combineren met een bezoek aan de mooie stranden van Walcheren en overheerlijke streekgerechten.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer