© Westkapelle bezoeker loopt over de dijk naar de vuurtoren foto Massimo Parisi via shutterstock
Categorie:Zeeland

De badplaats Westkapelle

Het dorp Westkapelle ligt achter een hoge zeedijk in het noordwesten van het Zeeuwse schiereiland Walcheren. Anders dan je zou denken is Westkapelle geen directe buur van Oostkapelle. Tussen de twee dorpen ligt de befaamde badplaats Domburg.

  • Westkapelle hoort bij de ‘Zeeuwse Rivièra’.
  • De vuurtoren van Westkapelle was ooit een kerktoren.
  • Westkapelle is een eldorado voor watersportliefhebbers.
Overstromingen speelden een belangrijke rol in de bewogen geschiedenis van badplaats Westkapelle.. In 1944 vond een overstroming plaats die geen natuurlijke oorzaak had. Het hele dorp kwam onder water te staan doordat de geallieerden opzettelijk de dijken in Westkapelle verwoestten, met als doel om de Duitse bezetters te verdrijven. Deze historische gebeurtenis wordt in het museum Polderhuis op een indrukwekkende manier toegelicht.

De badplaats Westkapelle aan de ‘Zeeuwse Rivièra’

Westkapelle ligt in de provincie Zeeland en vormt, samen met de plaatsen Dishoek en Zoutelande een gebied dat ook wel de ‘Zeeuwse Rivièra’ wordt genoemd. Dit is de ideale bestemming voor strandliefhebbers, omdat de stranden op het Zeeuwse schiereiland Walcheren tot de mooiste van Nederland kunnen worden gerekend. Ze kenmerken zich door hun lange en brede zandstranden met de typische houten paalhoofden. Andere belangrijke pluspunten zijn het bovengemiddelde aantal zonuren in de omgeving en de fantastische watersportmogelijkheden. Ook buiten het hoogseizoen is dit een ideale bestemming.

Dan zijn de prachtige, schone stranden zo goed als verlaten en kunnen honden naar hartenlust rondrennen. Honden zijn overigens het hele jaar door welkom op het strand, maar van half mei tot half september moeten ze aangelijnd zijn tussen 10 uur 's ochtends en 6 uur 's avonds. De gezellige strandpaviljoens van Westkapelle nodigen u uit om tijdens een lekkere strandwandeling even bij te komen met koffie en taart, of van een welverdiende lunch te komen genieten.Hoe komt u in Westkapelle?

Westkapelle ligt op het meest westelijke puntje van het Zeeuwse schiereiland Walcheren, dat met de auto eenvoudig bereikbaar is via de A58. Als u gebruikmaakt van het openbaar vervoer, kunt u met de intercity naar Middelburg reizen en vandaar de bus naar Westkapelle nemen. Bij aankomst kunt u gelijk op de fiets klimmen, want Zeeland is een waar paradijs voor fietsers met zijn perfect aangelegde netwerk van fietspaden!

Wat is er te doen in Westkapelle?

Natuurlijk is Westkapelle een ideale bestemming voor strandfans, zonaanbidders en watersportliefhebbers. Maar het prachtige achterland nodigt ook uit om lekker te gaan wandelen of heerlijke fietstochten te maken. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Zeeuwse steden.

  • Ten zuiden van Westkapelle begint een duinlandschap met de hoogste duinen van Nederland, dat doorloopt tot in het naastgelegen Zoutelande, ideaal voor lange wandelingen en fietstochten.
  • De lichte, opvallende vuurtoren van Westkapelle was ooit een kerktoren. Nadat de kerk door brand was verwoest, werd de gotische kerktoren omgebouwd tot vuurtoren. De toren kan slechts enkele dagen per week worden bezichtigd. Meer informatie vindt u op het bord onderaan de vuurtoren.
  • De bijzondere toren was een bron van inspiratie voor kunstenaars als Piet Mondriaan. Hij gebruikte de toren in 1910 als onderwerp voor een groot olieverfschilderij dat tegenwoordig te zien is in het Gemeentemuseum Den Haag en daar een van de topstukken is.
  • Begin juli wordt de befaamde kermis van Westkapelle gehouden. Een van de hoogtepunten is het traditionele gaaischieten, waarbij honderd schutters mikken op drie scheepsmodellen.
  • Kom meer te weten over de oorlogsgeschiedenis en de aanleg van de dijken in Westkapelle in het museum Polderhuis.

Leuke bestemmingen in de omgeving

Ook de leuke plaatsen Domburg en Middelburg zijn zeker een bezoek waard, met hun musea, markten en uitstekende restaurants Tip: Restaurants De Gespleten Arent en Scherp in Middelburg horen bij de tien beste restaurants in Zeeland. Vergeet niet om tijdens uw bezoek aan de Zeeuwse hoofdstad Middelburg ook een kijkje te nemen bij de bijzondere bezienswaardigheden van de stad, zoals het laatgotische stadhuis en de beroemde abdij. Ook het maken van een rondvaart is in Zeeland zeer de moeite waard, evenals een bezoek aan de Oosterscheldekering, ook wel het ‘achtste wereldwonder’ genoemd.

Stranden in de omgeving

De naburige badplaatsen Oostkapelle en Domburg staan eveneens bekend om hun fantastische strand en gezellige strandclubs. Als u het strandleven wilt combineren met cultuur en lekker eten, dan is de chique badplaats Domburg precies wat u zoekt. Een zandstrand dat niet alleen lang is, maar ook nog eens zeer breed vindt u bij Vrouwenpolder: Breezand. Kinderen kunnen hier lekker ravotten op het piratenschip op het strand.

Wanneer u een uitstapje maakt naar het naastgelegen eiland Schouwen-Duiveland, stap dan onderweg even uit bij Deltapark Neeltje Jans. Jong en oud kunnen zich daar vermaken met een waterspeeltuin, een orkaansimulator en allerlei interessante informatie over de stormvloedkering. Verderop op het eiland ligt Renesse, een van de bekendste badplaatsen van Zeeland, waar bijna witte zandstranden en strandpaviljoens op u wachten.

Bekijk de mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee met gezellige boulevards en schone stranden. Verblijf in een hotel of vakantiehuis aan het strand.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee

Bekijk de mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee met gezellige boulevards en schone stranden. Verblijf in een hotel of vakantiehuis aan het strand.

Lees meer