Woman collects seaweed with the Delta Works and windmills in the background
© Merel Tuk via NBTC Mediabank
Categorie:Zeeland

Zilte smaken uit Zeeland

Oesters, kreeften, mosselen, kokkels en kreukels; Zeeland staat bekend om deze heerlijke zilte smaken. Bezoek Zeeland, ontdek hoe ze gevangen en bereid worden, en geniet van deze zeevruchten in één van de vele toprestaurants van Zeeland.

 • Proef de zilte smaken van Zeeland.
 • Vang en bereid uw eigen zeevruchten.
 • Leer meer over de zeevruchten tijdens een rondleiding.
Adres:
Kerkplein 1
4401ED Yerseke
Toon locatie in Google Maps

Kromme Watergang – Gault & Millau 2022

Lekkers uit de zee

Zeeland zegt het al, waarom ver zoeken als al het lekkers uit de zee zo voor het oprapen ligt! Genieten in restaurant de Kromme Watergang in Slijkplaat. Lees meer
Categorie: Naar de site

Where Chefs Eat

De vruchtbare grond van Zeeland

Met zee aan alle kanten en ongekend vruchtbare landbouwgronden is het niet verwonderlijk dat Zeeland bekend staat om z'n vele streekgerechten. Oesters, mosselen, kokkels, kreukels en zelfs kreeften... ze worden volop gekweekt en gevangen in de Ooster- en Westerschelde en de Noordzee. Maar ook heerlijke vis als tong, schol, kabeljauw en wijting worden verwerkt in de lokale gerechten.

Mosselen

Fresh zeeuwse coysters molluscs on fish market in Yerseke

De Zeeuwse mossel wordt gekweekt in de Oosterschelde. Mosselen worden kort gekookt met een scheut witte wijn, en wat ui, selderij en wortel. Simpel en puur dus. Mosselen smaken nog lekkerder met een mosselbiertje of een glas witte wijn erbij. Oesters

Oesters en Zeeland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn in Zeeland 2 soorten oesters. De platte oester is wat exclusiever en wordt vooral rauw gegeten met wat peper en citroensap. De wilde oester kan zowel gegrild als rauw geserveerd worden. Je kan de oesters proeven van september tot en met juni.

Kreeften

De Zeeuwse kreeft leeft in de Oosterschelde een vrij geïsoleerd bestaan en heeft daarom een unieke zacht-zoete smaak. Je kan de kreeft proeven van eind maart tot medio half juli.

Kreukels

Kreukels zijn zeeslakken met een donkerbruinhuisje en worden ook wel alikruiken genoemd. Kreukels zitten onder meer aan wieren, op schorren en golfbrekers en worden daarom ook met de hand geraapt. Een echt traditioneel Zeeuws recept is kreukels op krentenboord, dat geeft een aparte smaaksensatie van zoet en zilt.

Kokkels

Kokkels zijn schelpdieren en zijn zowel in de Oosterschelde als Westerschelde van Zeeland te vinden. Ze leven voornamelijk in gebieden die regelmatig droogvallen en worden van eind augustus tot eind december gevangen. Kokkels worden geserveerd in soepen, ragouts of in een lekkere visschelp.

Ontdek de zeevruchten!

 • Vang uw eigen zeevruchten
  Het is in Zeeland toegestaan om zelf mossels, kokkels en oesters te rapen of plukken. Wilt u dit zelf ervaren ga dan eens kijken bij de Oesterdam bij Tholen.
 • Leer meer over de zeevruchten tijdens een rondleiding
  Bezoek een oesterkwekerij, mosselbedrijven en de havens waar de mossel- en oesterkotters liggen en neem een kijkje achter de schermen. 
 • U kunt een rondleiding boeken bij:
  ‘Mosselbedrijf en Oesterputten’ (adres: Kerkplein 1, Yerseke) en ‘Proef Zeeland bij Neeltje Jans Mosselen’ (adres: Faelweg 1, Vrouwenpolder)

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De Nederlandse Keuken

Proef en ontdek de pure en (h)eerlijke keuken van Nederland.

Lees meer