Paragliding Zoutelande, Zeeland © Patrick Riemens via Shutterstock
Categorie:Zeeland

Zoutelande: zon en strand

Zoutelande is een zeer populaire badplaats onder vakantiegangers. Gasten komen van heinde en verre naar Zoutelande om te genieten van het brede strand, de schone zee en het schitterende duinlandschap.

  • Zoutelande is een ideale vakantiebestemming voor ieder jaargetijde.
  • Met zijn op het zuiden gelegen strand maakt Zoutelande deel uit van de 'Zeeuwse Rivièra'.
  • Zoutelande was een bron van inspiratie voor bekende kuntenaars als Piet Mondriaan.

Strand en zon in Zoutelande

Zoutelande is een mooie badplaats die samen met de plaatsen Dishoek en Westkapelle de ‘Zeeuwse Rivièra’ vormt. Deze op het zuiden gelegen kustlijn wordt gekenmerkt door het lange en uitgestrekte strand en de typische houten paalhoofden die vanaf het strand tot in zee doorlopen. Het is dan ook niet vreemd dat Zoutelande een van de populairste badplaatsen van Zeeland is. Nog meer goed nieuws: Zeeland staat bekend als de regio met de meest zonuren van Nederland. Kortom, hier zijn de ideale omstandigheden te vinden voor een onvergetelijke vakantie. Dus pak uw strandspullen en een goed boek en kom genieten van zon, zee en zand in Zoutelande. Voor lunch of diner kunt u terecht in een van de leuke strandrestaurants waar Zeeuwse specialiteiten worden geserveerd. In strandpaviljoen De Zeeuwse Rivièra staan oer-Hollandse pannenkoeken op het menu. Een ware traktatie, vooral voor kinderen!

Klein dorp beschut achter de duinen

Achter het 5 kilometer lange strand en de ruim 50 meter hoge duinen, ligt het dorp Zoutelande met zijn populaire winkelstraat en -plein, de Langstraat en het Willibrordusplein. Hier wordt vanaf begin mei tot eind september iedere dinsdag een markt gehouden. Ook verder heeft Zoutelande veel te bieden. Hier vindt u die typisch Nederlandse open en ontspannen sfeer. En natuurlijk treft u in Zoutelande ook de bekende Zeeuwse specialiteiten, zoals oesters. In de zomer kunt u in Zoutelande toernooien bijwonen van het ringrijden dat op Walcheren folklore is.

Zoutelande – het hele jaar door mooi!

Of u Zoutelande nu in de zomer, herfst, winter of lente bezoekt om te genieten van zee, strand en het gezellige dorp - elke tijd van het jaar heeft zijn eigen charme. In het najaar kunt u vliegeren op het strand van Zoutelande, of een fietstocht maken door Zeeland. In de zomer en ook in het voorjaar nodigt het strand in Zoutelande u uit om met lekker weer te komen wandelen en zonnen. En in de winter? Ook bij sneeuw en kou is het strand prachtig.  Heeft u ooit gehoord hoe het klinkt als ijsschotsen over het strand kruien? Met enig geluk kunt u dat geluid in Zoutelande horen.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Zoutelande

  • Zoutelande is dankzij zijn schitterende strand al vaak uitgeroepen tot ‘mooiste badplaats van Nederland’.
  • Het Bunker Museum in Zoutelande (Duinweg 38a) bestaat uit twee bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die door Duitse troepen in de duinen werden gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall. In de zomer zijn de bouwwerken op woensdag- en zondagmiddagen van binnen te bezichtigen.
  • De fundamenten van de Catharinakerk aan het Willibrordusplein stammen uit de dertiende eeuw. In 1738 vond een verbouwing plaats.
  • De molen op de Molenweg werd in 1722 gebouwd en was tot 1970 in gebruik als korenmolen. Hij is op zaterdagen open voor het publiek.
  • In Zoutelande kunt u alle mogelijke sporten beoefenen. Daarbij moet u denken aan watersporten, zoals zeilen en surfen, maar ook aan bijvoorbeeld paardrijden over het strand. Vanwege zijn hoge duinen is Zoutelande populair onder paragliders.

Geschiedenis en kunst in Zoutelande

Al sinds de Romeinse tijd wonen er mensen in Zoutelande. In het gebied tussen Zoutelande en Domburg  werden verschillende restanten van nederzettingen gevonden. Ook worden met enige regelmaat munten en andere objecten uit het verleden opgegraven. Het is een duidelijk teken dat er rond Zoutelande al sinds lange tijd handel wordt gedreven.

Zoutelande is ook bekend door zijn aantrekkingskracht op kunstenaars. Wereldberoemde schilders togen naar Zoutelande om het prachtige landschap en het bijzondere licht in hun werken vast te leggen. Meesters als Jan Toorop en Piet Mondriaan deden in Zoutelande inspiratie op. Hun werken zijn terug te vinden in musea over de hele wereld.

Uitstapjes in de omgeving van Zoutelande

Zoutelande ligt aan de zuidwestelijke kust van het veelzijdige Zeeuwse schiereiland Walcheren, dat veel mooie plekken en bezienswaardigheden kent. Zo kunt u op Walcheren een uitstapje maken naar de levendige kustplaats Vlissingen waar allerlei leuke activiteiten te doen zijn, vooral voor gezinnen met kinderen. In het stadje Middelburg zijn de abdij met de toren ‘Lange Jan’ en het laat-gotische raadhuis, een van de mooiste gebouwen van Nederland, zeer de moeite waard. Als u liever een van de vele mooie stranden van Zeeland opzoekt, dan zijn Domburg en het naburige Oostkapelle beslist aanraders, met hun stranden en duinen die tot de schoonste en mooiste van Nederland behoren. Ook Westkapelle, dat direct naast Zoutelande ligt, is een interessante plaats. De voormalige kerktoren werd omgebouwd tot vuurtoren. In het Museum Polderhuis is informatie te vinden over de Duitse bezetting en de overstromingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee

Bekijk de mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee met gezellige boulevards en schone stranden. Verblijf in een hotel of vakantiehuis aan het strand.

Lees meer