Categorie:Zeeland

Nationaal Landschap Zuid-Beveland

Zuidwest Zeeland is een schitterend gebied dat vooral bekend staat om schone stranden, waar iedere zomer duizenden mensen op afkomen. Maar er is meer dan zon, zee en strand. Zuidwest Zeeland is onder te verdelen in drie Nationale Landschappen: Walcheren, Zeeuws Vlaanderen en Zuid Beveland. Ieder van deze Nationale Landschappen is een uniek stukje Zeeland, waar u kunt genieten van natuur, cultuur en streekgerechten.
Zuid-Beveland ligt tussen de Ooster- en Westerschelde. De grootste plaatsen zijn Goes, Borsele en Kapelle. Het land tussen deze plaatsen bestaat uit dijken, natuurgebieden en pittoreske dorpjes. Een eeuwenlange strijd tussen de mens en de zee hebben het landschap uiteindelijk gevormd in een Nationaal Landschap waar u urenlange tochten kunt maken op de fiets of te voet.

De Zak van Zuid-Beveland

Het rijkste gebied van Zuid-Beveland is wel de Zak van Zuid-Beveland. Hier ligt een van de oudste polderlandschappen van Nederland. Van bovenaf lijkt het een groot lappendeken van akkers, weilanden, dijken en kreken. Fruitteelt is een belangrijke bron van inkomsten en u kunt langs de weg vaak voor een euro een doos appels of peren kopen.

De meeste kreken die u in het gebied aantreft, zijn oude herinneringen aan dijkdoorbraken. Vogels maken dankbaar gebruik van deze waterpoelen. Een historisch hoogtepunt is Fort Ellewoutsdijk aan de Westerschelde. Dit imposante zeefort biedt een prachtig uitzicht over Zuid-Beveland en is zeker de moeite waard.

Gerechten uit Zuid-Beveland

Na een dag fietsen of wandelen door Zuid-Beveland heeft u wel een goede maaltijd verdiend. Gelukkig kent deze streek veel eigen gerechten, die al eeuwen op traditionele wijze worden bereidt, zoals Zeeuwse vissoep, kreeft uit de Oosterschelde, zeekraal en oesters uit Yerseke. U mag Zeeland niet eerder verlaten voordat u een Zeeuwse bolus heeft geprobeerd. Deze zoete koek is te koop bij elke bakker en op elke markt. Markten, waar al deze streekgerechten worden aangeboden, zijn er volop in Zuid-Beveland. Bij de lokale VVV kunnen ze u precies vertellen waar en wanneer u moet zijn.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer