© rphstock via Shutterstock
Categorie:Zuid-Holland

De familiebadplaats Ouddorp

Op het uiterste puntje van het eiland Goeree-Overflakkee ligt Ouddorp. Deze familiebadplaats bij uitstek heeft veel te bieden naast uitgestrekte stranden, prachtige natuur en volop ruimte. Het 18 kilometer lange strand wordt door een duinenrij van de plaats Ouddorp gescheiden.

  • Bij Ouddorp vind je 18 kilometer strand.
  • Het dorp ligt op het mooie eland Goeree-Overflakkee, grenzend aan Zeeland.
  • Ontdek de vele watersportmogelijkheden.

Ouddorp: de parel van Goeree-Overflakkee

Het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee grenst aan de provincie Zeeland en is daar via de Brouwersdam mee verbonden. Een van de fraaiste dorpen op Goeree-Overflakkee is Ouddorp, van grote afstand te herkennen aan de kerktoren. Toch komen de meeste bezoekers naar Ouddorp vanwege een andere toren: de hoge, vierkante Vuurtoren Westhoofd wijst met zijn witte punt de weg naar het fantastische strand en de achterliggende duinen.

Ouddorp: goed bereikbaar

Aangetrokken door de fraaie vuurtoren maken talloze vakantiegangers in Zeeland een tochtje over de Brouwersdam naar Ouddorp. Ook vanuit het noorden is Ouddorp goed bereikbaar, bijvoorbeeld via de N57 vanuit Rotterdam (een ritje van ongeveer drie kwartier). Ouddorp is een aantrekkelijke vakantiebestemming vanwege de interessante plaatsen in de buurt: de historische stad Dordrecht, de beroemde windmolens van Kinderdijk en het beschermde natuureiland Tiengemeten in het Haringvliet liggen allemaal op minder dan een uur rijden. Goed om te weten: vakantiegangers vinden alles wat ze nodig hebben voor een ontspannen vakantie in en om Ouddorp, van supermarkten en bakkers tot fietsenverhuur en een ziekenhuis (in Dirksland).

18 kilometer strand

In Ouddorp heb je de keuze tussen maar liefst vier stranden: Kuststrand Brouwersdam, Kuststrand Vuurtoren, Strand Noord en Kuststrand Flauwe werk. De eerste is het populairst en biedt de meeste voorzieningen, en ligt op slechts 8 kilometer van Ouddorp. De Brouwersdam is geliefd bij watersporters vanwege de gunstige omstandigheden voor wind- en kitesurfen. Op zomerdagen met genoeg wind leven ruim duizend surfers zich uit op het water van de Noordzee en het nabijgelegen Grevelingenmeer!

Het Zeil- & Surfcentrum midden op de Brouwersdam is de ontmoetingsplek voor alle surfers. Daar is ook de ‘Waterjump’ - een steile schans die werkelijk vraagt om acrobatische stunts - is goed voor eindeloos plezier.

Wie een ritje met een blokart wil maken (strandzeilen) kan een karretje met zeil huren bij strandpaviljoen Natural High op de Brouwersdam. En natuurlijk komen ook zonaanbidders volledig aan hun trekken op de stranden rond Ouddorp.

Actief op het Grevelingenmeer

Echte watersportliefhebbers komen naar het Grevelingenmeer. Je kunt hier terecht voor alle vormen van watersport. Op het Grevelingenmeer kan je zeilen, surfen en kitesurfen. Ook is het hier mogelijk om les te krijgen en aan jouw techniek te schaven. Wil je liever op een rustiger manier van het Grevelingenmeer genieten? Kies dan voor een rondvaart. Er zijn verschillende aanbieders die je graag het natuurschoon laten zien. Opstapplaatsen zijn onder meer bij De Punt en Port Zélande. Tussen haakjes: het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer in West-Europa, met een oppervlakte van 14.000 hectare.

Uitstapjes en activiteiten in de buurt van Ouddorp

Diverse wandel- en fietsmogelijkheden bieden je de rust die je zoekt. Ze vormen bovendien een uitgelezen manier om te genieten van de omgeving van Ouddorp. Als je in het voorjaar komt, dan leiden fietspaden je door de prachtige tulpenvelden in Oude-Tonge, op zo'n 30 kilometer van Ouddorp. 's Zomers kan je met de gerestaureerde stoomtram over de Brouwersdam naar Schouwen-Duiveland. Onderweg kan je genieten van zon, zee en strand bij een van de gezellige strandpaviljoens.

Het eiland dat direct ten zuiden ligt, is Neeltje Jans, onderdeel van de Deltawerken. Hier kom je van alles te weten over de Nederlandse strijd tegen het water. Een van de eerste plaatsen die je tegenkomt op het eiland Schouwen-Duiveland is Renesse, een populaire vakantiebestemming vanwege zijn prachtige stranden. Niet ver daarvandaan weet havenplaats Brouwershaven bezoekers te betoveren met zijn Raadhuis uit de renaissance, centraal gelegen haven en Nicolaaskerk. Trakteer jezelf op een lekkere portie kibbeling of een broodje haring bij de vishandelaren in de haven!

Een ideaal gebied om te fietsen

Ouddorp, het eiland Goeree-Overflakkee en de aangrenzende provincie Zeeland lenen zich perfect voor fietstochten. Het terrein is vlak, de fietspaden zijn mooi aangelegd en met enig geluk blaast de wind je op de terugweg weer naar uw hotel of vakantiehuis. Ontdek de hoogtepunten in de provincie Zeeland tijdens een fietsvakantie.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee

Bekijk de mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee met gezellige boulevards en schone stranden. Verblijf in een hotel of vakantiehuis aan het strand.

Lees meer