Maeslantkering Hoek van Holland, Rotterdam
© Guido Pijper
Categorie:Zuid-Holland

De Maeslantkering

Het meest recente onderdeel van de Deltawerken bij Zeeland is de stormvloedkering van De Nieuwe waterweg en Het Scheur bij Hoek van Holland. Ook hier moest de bevolking beschermd worden en werd in 1987 besloten de Maeslantkering te bouwen.

Beweegbare waterkering

In de oorspronkelijke plannen was hier geen sprake van omdat men de havens van Rotterdam en Antwerpen goed bereikbaar wilde houden. Toen echter bleek dat de oorspronkelijk geplande dijken niet hoog genoeg waren om de bevolking te beschermen, is toch besloten tot het bouwen van een beweegbare waterkering.

Watergevulde deuren

De enorme deuren van de kering zijn feitelijk drijvende pontons die gevuld kunnen worden met water waardoor ze zinken en massieve barrières vormen. Als de dreiging is geweken worden ze weer leeggepompt en verplaatst naar een afsluitbare ruimte. Dit alles wordt computergestuurd geregeld en vormt daarmee weer een bijzonder staaltje Nederlandse ingenieurschap waarmee de Nederlanders het water de baas blijven.

Meer informatie vindt u hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Leven op én met het water

Water, een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ontdek de rijke historie, ontmoet lokale én internationale waterhelden en reis mee langs de meest iconische plekken. Dompel je onder in het verhaal van Nederland, Waterland.

Lees meer