© Antoine van Kaam
Categorie:Zuid-Holland

Museum Voorlinden

Museum Voorlinden is een museum voor moderne en hedendaagse kunst, gelegen in een indrukwekkend modern pand op het weelderig groene landgoed Voorlinden. Dit museum bevindt zich op een steenworp afstand van Den Haag, maar is omringd door fraaie tuinen en de kust. Daarmee leent het zich ideaal voor een dagje natuur, architectuur en kunst.

  • Ontdek kunst, natuur en architectuur in Museum Voorlinden en het omliggende landgoed.
  • Verken de schitterend ontworpen tuinen.
  • Bekijk de hedendaagse kunstcollectie.

Voorlinden en de Nederlandse tuintraditie

In de 17e eeuw lieten welvarende kooplieden landgoederen aanleggen, en zo ontstonden er ook rond Den Haag talrijke buitenplaatsen. Voorlinden is hier een voorbeeld van, maar het landgoed maakt onderdeel uit van een grote Hollandse traditie: kasteeltuinen.

Deze tuinen, die de historische landhuizen en kastelen verspreid over heel ons land omringen, zijn vaak net zo indrukwekkend als de panden. Door de eeuwen heen ontstonden verschillende tuinstijlen, die we vandaag de dag nog steeds kunnen bewonderen. Dankzij ons milde zeeklimaat zijn veel van de bijzondere planten, die tijdens de Gouden Eeuw naar Nederland zijn verscheept, bewaard gebleven.

Vooraanstaande landschapsarchitecten

Begin 19e eeuw wordt op Voorlinden een park in landschapsstijl aangelegd, naar ontwerp van J.D. Zocher sr. en later aangevuld door zijn zoon J.D. Zocher jr. Toen het huidige landhuis werd gebouwd in 1912, ontwierp de Britse architect R.J. Johnston ook de omliggende tuin.

In 1913 plantte Leonard Springer zowel inheemse als exotische bomen. Een aantal van deze bijzondere bomen staat er nog steeds. Ter aanvulling daarop ontwierp de internationaal bekende Nederlandse landschapsarchitect Piet Oudolf onlangs de tuinen rondom het museumgebouw.

Beleef kunst in Voorlinden

In een stralend wit gebouw toont Museum Voorlinden een uitgebreide en verrassende collectie die in de afgelopen 50 jaar is verzameld. Je kan er wisselende presentaties uit de eigen collectie zien, en daarnaast presenteert het museum ook tijdelijke tentoonstellingen.

De hoogtepunten van het museum, tentoongesteld in de vaste collectie, stellen de beleving van de bezoeker centraal. Het zijn dan ook vaak werken die je kan betreden of interactie mee kunt hebben. Een aantal van deze werken zijn: 'Open Ended', een sculptuur van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra die maar liefst 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed is en bijna 216 ton weegt. Ook vindt u hier 'Swimming Pool' van Leandro Erlich en het hyperrealistische 'Couple under an Umbrella' van Ron Mueck.

Tip van de redactie: Vergeet na uw bezoek aan Museum Voorlinden niet om ook de beste attracties van Den Haag te bezichtigen. Ontdek de architectonische hoogstandjes van deze stad, die op een steenworp afstand ligt en zich uitstekend leent voor een dagje cultuur en natuur.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer