Foto: © Rembrandt House Museum

Rembrandt & de Gouden Eeuw

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn, één van de grootste schilders van Nederland, overleed. Daarom wordt zijn leven en de Gouden Eeuw waarin hij leefde een jaar lang gevierd met fantastische tentoonstellingen en evenementen. Ontdek bijzondere steden, die levende herinneringen zijn aan deze periode vol welvaart en kom alles te weten over het leven en de prachtige werken van Rembrandt.

350 jaar Rembrandt en de Gouden Eeuw

Vier in 2019 het leven en het werk van Rembrandt en de Gouden Eeuw.

Komende tentoonstellingen

Tentoonstellingen

Alle tentoonstellingen rond Rembrandt en de Gouden Eeuw op een rijtje.

Musea met tentoonstellingen over Rembrandt

Rembrandt van Rijn

Ontdek zijn geschiedenis, zijn talenten en zijn beroemde werken.

Ontdek Rembrandt en de kunst van de Nederlandse Gouden Eeuw

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. Daarom worden zijn leven, prestaties én de Gouden Eeuw, de bijzondere periode waarin hij actief was, het hele jaar door gevierd met tentoonstellingen en evenementen door het hele land. In verschillende exposities en museumcollecties door heel Nederland is de rijkdom van deze voorspoedige periode in de Nederlandse geschiedenis goed te zien, van Middelburg en Dordrecht in het zuiden, tot noordelijker in Delft, Den Haag en uiteraard in Rembrandts geboortestad Leiden. Maar daar stopt het niet. Ook in Haarlem, Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen wordt een licht geschenen op de Gouden Eeuw als een eeuw van bloei. Deze negen belangrijke en in de Gouden Eeuw welvarende steden vormen de ruggengraat van een jaar vol prachtige tentoonstellingen en speciale activiteiten.

Bezoek exposities in het hele land

Door heel 2019 verrassen fascinerende exposities bezoekers met nieuwe inzichten over Rembrandt en de Gouden Eeuw. In het pas gerenoveerde Museum de Lakenhal in Leiden is een tentoonstelling over de jonge Rembrandt die goed laat zien hoe zijn talent zich ontwikkeld heeft. U kunt bijzondere uitlenen uit nationale en internationale collecties verwachten, waarvan sommige zelfs nooit eerder getoond zijn. Het Rijksmuseum in Amsterdam toont voor de allereerste keer ooit haar volledige collectie schilderijen, tekeningen en prenten van Rembrandt en organiseert Rembrandt-Velázquez, een tentoonstelling die de Nederlandse en Spaanse Gouden Eeuwen met elkaar vergelijkt. Lees meer over de verschillende Rembrandt en de Gouden Eeuw tentoonstellingen en plan uw bezoek.

Leer hoe kunst een belangrijke rol speelde in de Nederlandse steden van de Gouden Eeuw

De negen steden illustreren de rijkdom van de zestiende en zeventiende eeuw. Kunst speelde een grote rol. Voordat het van die plek gestoten werd door Amsterdam, was Middelburg het commerciële hart van Nederland en internationaal befaamd om de wijnindustrie. Dordrecht, de eerste stad met stadsrechten in Nederland, is de geboorteplek van Nicolaes Maes. Het werk van deze voormalige pupil van Rembrandt heeft duidelijke invloeden van de meester en is soms zelfs lastig van de werken van Rembrandt te onderscheiden.

Ontwikkelingen in de schilderkunst is een kenmerk van deze periode en Johannes Vermeer, een van de beroemdste schilders van Delft, was een pionier op dit gebied. Er zijn verschillende theorieën dat hij zijn bijna fotorealistische schilderijen maakte met behulp van de camera obscura en optieken. Museum Prinsenhof toont in 2019 een selectie schilderijen van Pieter de Hooch, een kunstenaar die beïnvloed werd door Vermeer en de ontwikkelingen in de schilderkunst van die tijd. De Hooch heeft een geheel eigen stijl en Delft kwam vaak in zijn werk terug. Den Haag is het thuis van het Mauritshuis, een museum met een fantastische collectie Nederlandse schilderijen, waaronder werken van Paulus Potter en Jan Steen.

Leiden was uiteraard de geboorteplaats van Rembrandt en de eerste universiteit in Nederland. Haarlem is de thuishaven van Frans Hals, de bekende Hollandse meester die vaak genoemd wordt als bedenker van nieuwe genres en onderwerpen om te schilderen, wat voor een revolutie in de schilderkunst zorgde. Dat brengt ons naar Amsterdam, een rijke stad en een levendige culturele metropool die bekend was om de bloeiende kunst, handel en wetenschap. Tot slot zijn er Hoorn en Enkhuizen in het noorden, de thuisbasis van de wereldberoemde VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Download ook de brochure met alle tentoonstellingen.

Ontdek ook deze schilders uit de Gouden Eeuw