Foto: © Marketing Oost

De mooiste winterwandelingen in Nederland

45 van 51 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De natuur in Nederland is schitterend… ook in de winter! De prachtige natuur en heuvels van de Veluwe, de schitterende duinen en stranden én de mooie bossen van het Groene Hart. Wij hebben voor u drie schitterende, winterse wandelingen geselecteerd.

  • Ontdek de mooiste winterwandelingen in Nederland.
  • Wandel door de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug of door de Waterleidingduinen.
  • Geniet van bossen, heide en kustgebieden vol prachtige flora en fauna.

1. Wandelen op de Veluwe (11 of 14 kilometer)

Tijdens deze heerlijke, bosrijke wandeling loopt u door de mooie natuur van het Nationaal Park Veluwezoom. U wandelt over de heuvels van de ‘Onzalige Bossen’ die vroeger tot het jachtdomein van de Prinsen van Oranje behoorden en vervolgens verandert het landschap in indrukwekkende heidevelden bij de Postbank en de Zijpenberg. Hier kunt u afslaan richting station Rheden of station Velp (11 km Rheden, 14 km Velp). Tenslotte duikt u het dichte bos weer in, waar u de mooiste sprengetjes passeert in het dal van de Beekhuizerbeek.
Tip: wilt u onderweg even uitrusten en wat extra energie opdoen, dan is een tussenstop bij Pannenkoekenhuis Strijland een aanrader.
Startpunt: Dieren, eindpunt: Velp of Rheden.

2. Wandelen bij de Utrechtse Heuvelrug (19 kilometer)

Ontdek het afwisselende landschap bij de Utrechtse Heuvelrug. Van dichte naaldbossen tot majestueuze beuken- en eikenlanen, tot akkers en graslanden. Uiteraard doet de Heuvelrug z’n naam eer aan, het terrein is glooiend, maar het wordt nooit echt lastig klimmen. Onderweg komt u langs prachtige landgoederen, het Henschotermeer en de bekende Pyramide van Austerlitz (een eerbetoon aan Napoleon uit 1804). Vergeet ook niet het Maarnse Raadhuisje goed te bekijken!
Start- en eindpunt: Maarn

3. Wandelen door de Waterleidingduinen (16 kilometer)

Bij Zandvoort, een half uur van Amsterdam, kunt u prachtig wandelen door een mooi landschap van loofbossen, duinen en strand. Vanaf het station wandelt u een stukje door het centrum van de gezellige badplaats Zandvoort en vervolgens loopt u door het noordelijke deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Onderweg kunt u herten, reeën, vossen en aalscholvers zien en genieten van het weidse uitzicht vanaf de mooie duinrichels. Op de terugweg wandelt u over een mooi stuk van het Zandvoortse strand.
Start- en eindpunt: Station Zandvoort

Wilt u meer informatie over de wandeling en een uitgebreide routekaart. Bezoek dan de lokale VVV-kantoren.

Winterweer

Uiteraard is het 's winters fris in Nederland. Het kan zelfs sneeuwen en vriezen, maar daar worden de wandelingen zeker niet minder mooi om. December is de natste maand, februari de koudste, maar ook in die maanden kan er altijd nog lekker gewandeld of gefietst worden. Zorg wel dat u warme kleding meeneemt en ga vooral na afloop een gezellige warme kroeg of restaurant in om lekker op te warmen.

Vakantiehuizen op de Veluwe

De Veluwe zijn schitterend in de herfst. Overnacht in de mooie natuur.

Bekijk het aanbod

Onze tips voor een winters verblijf in Nederland

Bekijk onze selectie van hotels en vakantiehuizen en boek uw vakantie.

Nederland Winter Wonderland

Ontdek Nederland in de winter! Van kerstshoppen en kerstmarkten, tot strandwandelingen en ijspret op de leukste schaatsbanen.