Soorten windmolens in Holland

775 keer bekeken

Soorten windmolens in Holland

Vroeger stonden er in Holland 10.000 windmolens. Daarvan zijn nog ruim 1.000 verticale molens over, meer dan in welk ander land dan ook. Er zijn vele soorten verticale molens, waaronder de standerdmolen, de holle standerdmolen, de torenmolen en de stellingmolen. Dit zijn allemaal variaties van de standrdmolen, waar de molen met de wieken op een verticale staak kan worden gedraaid om de wind te vangen. Bij de andere types is het middenstuk van een simpele staak veranderd in grote binnenruimten, waarin de molenaar kon wonen.

Lees meer

Vroeger stonden er in Holland 10.000 windmolens. Daarvan zijn nog ruim 1.000 verticale molens over, meer dan in welk ander land dan ook. Er zijn vele soorten verticale molens, waaronder de standerdmolen, de holle standerdmolen, de torenmolen en de stellingmolen. Dit zijn allemaal variaties van de standaardmolen, waar de molen met de wieken op een verticale staak kan worden gedraaid om de wind te vangen. Bij de andere types is het middenstuk van een simpele staak veranderd in grote binnenruimten, waarin de molenaar kon wonen.

Waar de windmolens staan

Elk type windmolen in Holland heeft of had een specifieke taak: water verpompen, de polders droog houden, hout verzagen, koren malen enzovoort. Bepaalde regio staan bekend om hun windmolens en horen bij een rondreis door Holland.

  • Kinderdijk—de windmolens in dit gebied pompten water tussen de rivier en de polders.
  • De Schiedamse molens—Dit zijn de hoogste klassieke windmolens ter wereld. Van de oorspronkelijke twintig molens zijn er nog maar vijf over. In 2006 werd hier een windturbine gebouwd, die eruit ziet als een oude windmolen.
  • Zaanse Schans—De Zaanse Schans is een van de meest geliefde bezienswaardigheden in Noord-Holland en bestaat uit een groep historische huizen en windmolens. Zo krijgt men een idee van hoe Holland er in vervlogen tijden uitzag.
  • Amsterdam—Hier staan 8 windmolens. De Molen Van Sloten is een poldermolen. De Otter is de enige nog werkende zaagmolen en de De Gooyer steekt uit boven Brouwerij ’t IJ met zijn populaire proeflokaal.