Kunst in Leeuwarden - Friesland

106 keer bekeken

8 van 10 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa en dit wordt gevierd met een rijk cultureel programma en honderden grote en unieke evenementen. Hét moment voor een bezoek aan Leeuwarden en Friesland.

© Ruben van Vliet
  • Bewonder de 11 fonteinen in de elf Friese steden.
  • Bezoek de tentoonstelling Escher op Reis in het Fries Museum.
  • Dompel je onder in de kunststroming DADA tijdens je bezoek aan Drachten.

Kunst in Leeuwarden-Friesland

‘Slow living’, een ware kunst. We willen niet opscheppen, maar kunnen dit. Friezen doen alles namelijk net anders. Net wat relaxter, logischer en gemoedelijker. Wat eigenzinniger, wat langzamer misschien, maar zeker wat vrijer. We doen zo'n beetje alles bijna hetzelfde als de rest van Nederland, maar toch maken al die "net andersen’ samen Friesland compleet anders.

Culturele Hoofdstad van Europa 2018

In 2018 draagt onze provincie met al haar 'andersjes' de eervolle titel van Culturele Hoofdstad van Europa. Meer dan honderd manifestaties vormen de ruggengraat van een jaar waarin we als Leeuwarden- FriesIand onszelf in de culturele kijker zetten met daarin  bijzondere rol voor het Fries Museum, dat opende in 2013. Hier liep de expo over de in Leeuwarden geboren spionne Mata Hari waarover de sappigste verhalen de ronde doen. Met haar exotische stripteasedans werd ze een mediahype in Parijs, maar haar talloze affaires met mannen in uniform — haar absolute voorkeur — leidden uiteindelijk tot haar dood. De expo ontrafelt haar fascinerende levensverhaal. De opvolger is alweer een publiekstrekker: Escher op reis over de grafische artiest M.C. Escher die ook al in Leeuwarden werd geboren.

Escher op reis

Wie in Den Haag geboeid geraakt is daar M.C. Escher kan ook in Leeuwarden zijn hart ophalen. Hier werd de grafische grootmeester namelijk in 1898 geboren. Op zijn vijfde verhuisde het gezin naar Arnhem. In het Fries Museum in Leeuwarden loopt nog tot eind oktober de tentoonstelling Escher op Reis. Die vertelt aan de hand van 50 originele prenten hoe de kunstenaar Europa afreisde op zaak naar inspiratie. Je ontdekt er tekeningen van grauwe Nederlandse weilanden, maar evengoed van kleine bergdorpjes in de Méditerranée. Ga zeker ook eens kijken naar zijn geboortehuis. Daar is nu Keramiekmuseum Princessehof gevestigd en op de zijgevel prijkt een werk van Escher.

DADA in Drachten

In 2017 vierde de bekende kunststroming De Stijl zijn 100ste verjaardag. Kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo Van Doesburg en ook de Belg Georges Vantongerloo waren hierbij aangesloten. Hoewel de meesten in de omgeving van Leiden en Utrecht woonden en werkten, speelt Drachten daarin ook een belangrijke rol. Van Doesburg bouwde hier een woonwijk volgens het DNA van de Stijl: grafische lijnen en primaire kleuren wat de bijnaam Papegaaihuizen opleverde. Eén ervan is teruggebracht in oorspronkelijke staat en kan je bezoeken. Zeg maar het Rietveld Schröderhuis van het Noorden. Het Museum DR8888 in Drachten heeft niet alleen een bijzondere collectie van de Stijl, maar ook van de tegendraadse kunststroming Dada waartoe Van Doesburg zich later bekeerde. Dada is dan ook een centraal thema binnen het culturele jaar.

Elfsteden Kunstroute met elf fonkelnieuwe fonteinen

Do Elfstedentocht is misschien wel het bekendste icoon van de provincie. Deze heroïsche schaatswedstrijd van 200 kilometer passeert langs elf steden maar is helaas al jaren niet meer gereden. De laatste dateert van 1997. Maar vanaf dit jaar is er een kunstzinnig verantwoord alternatief.

Speciaal voor het culturele jaar is in elk van de schaatssteden een fontein, ontworpen door evenveel internationale kunstenaars. Alle '11 Fountains' verwijzen op één of andere manier naar een Friese legende of een volksverhaal. Ze zijn het grootste internationale kunstproject van het culturele jaar en zullen permanent in de steden blijven, als echte toeristische trekpleisters.

Meer informatie over Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 op www.2018.nl

Beleef Leeuwarden

Friesland derde in top 10 beste Europese bestemmingen van reisgids Lonely Planet.