Culinair genieten bij kastelen

320 keer bekeken

4 van 4 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Nederland telt ruim 700 kastelen, buitenplaatsen en landgoederen en dat is nog altijd een goed bewaard geheim. De mooiste kasteelmusea en tuinen zijn gebundeld in de ‘kastelenlijn’. De meeste schenken goede koffie en serveren een smakelijke lunch of diner. Ga het zelf proeven en ontdek één van de gratis fietsroutes. In sfeer en met allure overnachten kan ook in veel kastelen. Veelzijdig genieten dus!

  • Ontdek de rijke geschiedenis en kunst van de Nederlandse kastelen.
  • Dineer vorstelijk in een kasteel of op een landgoed.
  • Overnacht in een kasteel en ontwaak in een sprookje.

Hoog tijd om deze weelderige kastelen en buitenplaatsen in de schijnwerpers te zetten. Ze vertellen het verhaal van indrukwekkende tuinen, historische interieurs met waardevolle collecties en beroemde bewoners. Een lofzang op het rijke buitenleven van Nederland door de eeuwen heen.

Doordat vanaf de 17de eeuw de rijke stedelijke elite het voor het zeggen kreeg in de Verenigde Republiek der Zeven Provinciën, zoals Nederland toen werd genoemd, ontwikkelde zich hier een vorm van buitenleven dat afweek van wat elders in Europa gangbaar was. Daar was grondbezit vaak een adellijk voorrecht, waarbij het aantal hectares de grootte van het landhuis bepaalde. In het tot aan de 19de eeuw republikeins bestuurde Nederland was de adel minder dominant en hun landbezit bevond zich vooral in Oost- en Noord-Nederland. Een welvarende groep burgerlijke bestuurders en kooplieden gaf in het rijke, verstedelijkte westen (Holland) in alles de toon aan. Deze door handelsactiviteiten rijk geworden elite creëerde vanaf 1610 een nieuwe samenleving waarin de wetenschap en kunsten floreerden en het buitenleven onvoorstelbaar mooie vormen aannam.

Vele zijn indrukwekkend en overdonderend en als museum te bezoeken. En wat ook heel leuk is: de kastelen en buitenplaatsen kan je met de fiets ontdekken. Veilige, comfortabele fietspaden, vlak en je fietst zo van het ene landschap in het andere. De kastelen en buitenplaatsen liggen vaak op de mooiste plekken in de natuur. Er zijn fietsroutes die op dezelfde plek starten en eindigen, handig om de auto er achter te laten of met het openbaar vervoer te bereiken.

Culinair genieten bij de kastelen is gegarandeerd. Veel buitenplaatsen bieden plaats aan heerlijke restaurants om er uitgebreid te lunchen of dineren en dit niet alleen voor mensen met een grote portemonnee. Op de meeste plekken kun je ook een lekker kopje koffie drinken. Ga het zelf proeven en geniet van de historische sfeer!

Meer informatie? Ga naar www.holland.com/kastelen

Bekijk deze video en ontdek de Nederlandse kastelen