Dordrecht, Alblasserwaard & Kinderdijk

1.679 keer bekeken

16 van 17 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Dordrecht, Nederlands oudste stad, is onlosmakelijk verbonden met water. De stad is gelegen op de kruising van de rivieren de Merwede, de Noord en de Oude Maas en is van oudsher een belangrijke historische handelsstad. Historische binnenstad havens en eeuwenoude pakhuizen herinneren aan dat welvarende verleden.

  • Fiets de stad uit en geniet van de Biesboschnatuur.
  • Neem je picknickmand mee.
  • Bezoek de molens van Kinderdijk, UNESCO Werelderfgoed.

Fietsen in de omgeving van Dordrecht

Het middeleeuwse stratenpatroon en de karakteristieke havens die de binnenstad doorsnijden zijn nauwelijks veranderd. Elk jaar varen er wel 150.000 schepen voorbij op dit drierivierenpunt – zonder de kleine zeil- of motorboten die de stad aandoen – wat resulteert in het drukste scheepvaart kruispunt van Europa. Fiets de stad uit en je zit zó in de groene polders en Biesboschnatuur op het eiland van Dordrecht. Je fietst over oude dijken en vrij liggende fietspaden, langs Biesboschnatuur en het Wantij.

Hoewel deze fietsroute je vooral in aanraking brengt met de rustige polders en de stroken Biesboschnatuur langs de randen, begin je de tocht met een rondje door het havenkwartier om via de Noordendijk en de Wantijdijk het groene poldergebied in te duiken. Na de Sint Elisabethsvloed van 1421 bleef de stad als een eilandje in een grote binnenzee achter.

Polders en grienden

Oorspronkelijke polders waren verdwenen of veranderd in een moerasachtig onbewoonbaar gebied. Door de eeuwen heen vielen stukken droog, de echte inpoldering van het eiland van Dordrecht begon pas in het begin van de twintigste eeuw, als een project om de werkeloosheid te bestrijden. In de ontstane polders vestigden zich boeren, maar er ontstonden ook grienden en ruige gebieden langs de rivieren en op de zuidpunt van het eiland. Die grienden horen bij de Biesbosch. Er is ook een polderbos aangelegd, het Elzenbos. Langs de route zijn verschillende mogelijkheden om even te wandelen of te picknicken.

Alblasserwaard en Kinderdijk

Op het moment dat je met de fietsroute Dordrecht verlaat, fiets je door de mooie en rustgevende polders van de Alblasserwaard om uiteindelijk te eindigen bij de molens van Kinderdijk. De oude molens van Kinderdijk behoren tot de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het water uit de poldergrond wordt al eeuwen in de rivier geloosd met een systeem van molens en gemalen in Kinderdijk. De systemen werden steeds verbeterd, waarbij de kracht van de wind werd gekoppeld aan stoom-, diesel- en elektrische gemalen. Om onze voeten maar droog te houden werken techniek, natuur en menselijke slimheid samen. In totaal vind je hier negentien oude molens. De molens kunnen worden onderverdeeld in vier types, namelijk: de molens van de Overwaard, de molens van de Nederwaard, de molen van polder Blokweer en de molens van polder Lekkerland.

Download hier de pdf van de fietsroute.

Nog meer fietsroutes!

Bestel hier een fietskaart.

Bekijk deze video: Watericoon Dordrecht