Drenthe, de oerprovincie van Nederland!

1.071 keer bekeken

14 van 16 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Drenthe lijkt wel voor de fiets gemaakt. Fiets door ongerepte Drentse natuurgebieden, langs mystieke hunebedden en authentieke brinkdorpen met levendige terrasjes. Geïnteresseerd in de Drentse geschiedenis? Bezoek het grootste hunebed bij het Hunebedcentrum en leer meer over de hunebedden.

  • Ontdek de mooiste fietsroutes van Drenthe.
  • Bezoek het grootste hunebed bij het Hunebedcentrum.
  • Fiets door de Drentse Nationale Parken.

Meer ‘oer’ dan Drenthe bestaat niet

Hoe ‘oer’ wil je het hebben. Wakker worden van de stilte. Ontbijten met uitzicht op een paars heidelandschap met dauw. Of juist midden in het bos. Je wandelschoenen aantrekken en op goed geluk het landschap ontdekken. Of ga je liever fietsen? Drenthe biedt jou een natuurlijke en avontuurlijke omgeving. Een plek waar jij je thuis voelt en jezelf kan zijn. Laat je meeslepen door onverwachts indrukwekkende verhalen over de geschiedenis van het gebied. Er is zoveel te ontdekken. Maar: geen haast!

Ruim 2100 kilometers aan fietspad

Drenthe lijkt wel voor de fiets gemaakt. Met ruim 2100 kilometers aan fietspad raak je in Drenthe niet (snel) uitgefietst. Al fietsend peddel je door ongerepte Drentse natuurgebieden, langs mystieke hunebedden en authentieke brinkdorpen met levendige terrasjes. Genoeg leuke plekjes om onderweg voor af te stappen. Drenthe is dé 5 sterrenfietsregio van Nederland. Een fietsregio die je meeneemt door het oorspronkelijke landschap en die uitnodigt om erop uit te trekken.

Of je nu van lange fietstochten houdt of ‘gewoon’ wat wil fietsen, in Drenthe kan het. Indrukwekkende fietstochten door beekdalen, bos en heidegebieden. Volg een uitgestippelde route of ontdek Drenthe via het uitgebreide knooppuntennetwerk. Grote kans dat je route toch een andere wending krijgt, want onderweg kom je van alles tegen. We zetten onze favorieten graag voor je op een rij. Bekijk ze hieronder.

Meer informatie over fietsen.

Oernatuur

Met drie Nationale Parken, nog meer prachtige natuurgebieden én een enorme hoeveelheid aan rust kun je in Drenthe goed bijtanken. De drie Nationale Parken, hebben elk een heel eigen karakter. Fiets door het uitgestrekte heidegebied van het Dwingelderveld. Duik de bossen in van het Drents-Friese Wold en laat je meevoeren langs de 28 kilometer lange beek in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap de Drentsche Aa. Mooi in elk jaargetijde! Ook wandelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Door de vele wandelpaden kun je alle kanten op. En de weg wijst zich hier vanzelf!

Meer informatie over de natuur.

Ontdek wereldse verhalen

Geïnteresseerd in cultuur en geschiedenis? De spannende verhalen liggen hier namelijk letterlijk onder je voeten en het zijn er veel! Duik de Drentse geschiedenis in en ontdek ze allemaal. Bezoek het grootste hunebed bij het Hunebedcentrum en leer meer over de hunebedden; mysterieuze grafkamers gemaakt van keien die hier in de ijstijd terecht zijn gekomen. In Veenhuizen en Frederiksoord beleef je het bijzondere verhaal van de paupers in de Koloniën van Weldadigheid. Indrukwekkend is het Kamp Westerbork waar het verhaal over de overlevenden en slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog wordt verteld. Het Drents Museum in Assen staat bekend om zijn bijzondere tentoonstellingen. En nog veel en veel meer.

Meer informatie over cultuur & erfgoed.

Genoeg te doen!

Drenthe staat ook dit voorjaar bol van leuke activiteiten voor jong en oud. Bezoek een van de vele festivals midden in de natuur, neem deel aan het grootste fietsevenement de Drentse Fiets4Daagse of ervaar de bulderende motoren op het TT circuit. Voor kinderen is de Drentse natuur al een grote speeltuin, daarnaast zijn er nog vele leuke attracties. Ga vooral op wereldreis in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. Zoveel te doen, dat lukt nooit in één dag. Blijf dus gerust een nachtje langer.

Meer informatie over wat er te doen en te beleven is.