Fietsen in betoverend waterland

2.348 keer bekeken

13 van 15 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Nederland heeft iets met water. Niet verwonderlijk, want een derde ligt onder zeeniveau. Al eeuwenlang bouwen de Nederlanders dijken, dammen en waterkeringen, en winnen ze land op het water. Soms verloren ze ook land, op plekken waar de dijken braken: zo ontstonden de nationale parken De Biesbosch en Weerribben-Wieden. In de historische steden zoals Dordrecht zorgde het vervoer over binnenwateren en overzeese handel voor werkgelegenheid en welvaart.

  • Breng een bezoekje aan de Deltawerken en het Watersnoodmuseum.
  • Maak een rondvaart door de grachten van Giethoorn.
  • Kies een fietsroute en geniet van mooie waterlandschappen.

De Nederlanders staan wereldwijd bekend als topmanagers van water. Al eeuwenlang toveren ze zeeën om in polders en beschermen ze hun land met dijken en dammen. Het toppunt van hun kunst zijn meesterlijke waterwerken zoals de Deltawerken, de Afsluitdijk en Flevoland, de twaalfde provincie die volledig gewonnen werd op de Zuiderzee.

Wil je de watermeesters van Nederland ontmoeten? Diverse fietsroutes leiden je langs de allergrootse dijken en polders. De leuke fietsroute Monumentaal fietsen in Zeeland brengt je bijvoorbeeld langs statige torens, malende molens en vele andere monumenten in de stadjes Zierikzee, Brouwershaven en Renesse. Je wordt getrakteerd op mooie vergezichten, zalige badplaatsen en gezellige Zeeuwse havens, mét uitzicht op de wereldberoemde dammen en dijken van de Deltawerken. En als je toch in Zeeland ben bezoek dan ook het Watersnoodmuseum.

Het meesterwerk van water levert in Nederland ook pareltjes van erfgoed op, werelderfgoed zelfs, volgens UNESCO. Fiets mee langs die ó zo meesterlijke schatten van het Woudagemaal, de molens van Kinderdijk, het voormalige eiland Schokland en het nostalgische landschap van De Beemster.

De fietstocht door de eeuwenoude droogmakerijen Beemster-Schermer brengt je langs 43 molens die nodig waren om de binnenzee Beemster en later het Schermermeer droog te leggen. Vandaag grazen er volop Hollandse koeien in die grasgroene panorama’s, met keurig rechte grachten, oude herenhuizen en gezellig, authentieke dorpjes. Hou ook even halt bij de boerderijwinkels, vol kazen, peren, appels en groenten uit de regio, en geniet van de gezellige dorpscafés en brasserieën. Deze fietstocht is ook mooi te combineren met een bezoek aan het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen, met authentieke huizen uit het voormalige Zuiderzeegebied.

Nederland heeft mooie waterlandschappen. Zodra je de Nederlandse grens oversteekt, merk je het al: het landschap wordt weidser, de grachten talrijker, de plassen groter ...Nederland is een echt waterland en dat maakt het landschap zo betoverend mooi en uniek. Must sees zijn het Nationaal Park De Biesbosch met een waterdoolhof bij Dordrecht, en het Nationaal Park Weerribben-Wieden, een groots laagveenmoerasgebied met middenin het romantische waterdorp Giethoorn.

Een route vol afwisseling is de fietsroute Eiland van Dordrecht. Je fietst altijd nabij water, maar soms in de historische stad Dordrecht, soms in de weidse natuur. Flaneer zeker door Dordrecht en ontdek de leuke doorkijkjes en gezellige terrasjes in dit authentiek Hollands Havenstadje met meer dan duizend monumenten.

Meer info: www.holland.com/waterland

Bekijk deze video’s over Nederland Waterland