Fietsen in Holland boven Amsterdam

977 keer bekeken

19 van 21 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Boven Amsterdam, in de provincie Noord-Holland, ligt de waterrijke regio West-Friesland. Een boeiende fietsroute voert je langs een ‘Gouden Driehoek’ van drie historische steden: Enkhuizen, Hoorn en Medemblik.

  • Breng een bezoekje aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
  • Reis vanuit Hoorn met de historische stoomtram naar Medemblik.
  • Maak een stadswandeling door de historische stad Hoorn.

Fietsroute Enkhuizen - Hoorn - Medemblik – Enkhuizen

Startpunt voor deze ‘waterrijke’ fietsroute is Enkhuizen, van waaruit je fietst naar Hoorn (opties: langs de ‘kust’ of door het groene land), vervolgens reis je vanuit Hoorn met de historische stoomtram naar Medemblik, de oudste havenstad aan het IJsselmeer (de fiets kan mee in de stoomtram). Vervolgens vaar je met de MS Friesland weer terug naar Enkhuizen. Van Medemblik naar Enkhuizen kan natuurlijk ook per fiets langs de kust of door het groene land. Je kunt deze route op één dag fietsen – treinen – varen. Maar leuker is het om er een meerdaagse toertocht van te maken. De drie historische steden hebben zoveel te bieden dat het meer dan de moeite waard is om ze te verkennen en je fietstocht in twee, drie of meer etappes te knippen. Meer tijd om de natuur, cultuur en historie te proeven, te winkelen en te overnachten op bijzondere locaties. Nog even los van alle culinaire verleidingen die je onderweg tegenkomt.  Je kunt de route vanzelfsprekend ook in omgekeerde volgorde maken.

Je kunt natuurlijk altijd je eigen fietsen meenemen, maar wel zo gemakkelijk is om ze ter plaatse te huren. Van e-bike tot tandem en van mountainbike tot cityhybrids, voor ieder wat wils.  Je vindt ze in alle soorten en maten bij erkende verhuurbedrijven tegen lage tarieven inclusief verzekering.

Fietsafstanden

Medemblik – Enkhuizen – ca. 23 km
Hoorn – Medemblik – ca. 18, 19 of 22 km
Enkhuizen – Hoorn – ca. 19 km of 24 km (langs de kust)

Over Enkhuizen

Ontstaan in de middeleeuwen als haven- en visserijstad. De 17e eeuw was de bloeitijd voor Enkhuizen. De stad telde de grootste haringvloot van de Nederlanden en bezat tevens een kamer van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Ook de West-Indische Compagnie (WIC) was in de stad vertegenwoordigd. Door handel op de Oostzeelanden, Engeland, West-Afrika en Indië werd Enkhuizen rijk.

Over Hoorn

Ontstaan omstreeks 1200. Gedurende de 16e en 17e eeuw kende de stad haar grootste bloei en was Hoorn een van de steden die vertegenwoordigd was in de VOC. Ook de WIC, de Noordse Compagnie (of Compagnie van Spitsbergen), de Admiraliteit van het Noorderkwartier, de Westfriese Munt (afwisselend ook in Enkhuizen) en het College van Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier waren in Hoorn gevestigd. Hoorn was daardoor de formele hoofdstad van het gebied boven het IJ. Jan Pieterszoon Coen werd in Hoorn geboren. De Hoornse schippers Jacob le Maire en Willem Cornelisz Schouten rondden met de schepen Hoorn en Eendracht als eersten de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika en noemden deze Kaap Hoorn.

Over Medemblik

Midden in alle rust en uitgestrektheid ligt Medemblik, de oudste stad van West-Friesland, gelegen aan het Markermeer. De stad heeft met het Regatta Center een watersportcentrum met internationale allure waar nationale en internationale zeilwedstrijden worden georganiseerd. In het centrum vind je modern en historisch gebroederlijk naast elkaar. Prachtige jachten en historische schepen van de bruine vloot leggen aan in de moderne havens van de historische binnenstad. Zittend op een van de terrasjes kun je al die drukte op het water van achter een lekker drankje bekijken. De stad kent vele musea; op een prominente plek staat Kasteel Radboud, stammend uit het eind van de 13e eeuw. Bij het Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij worden op ambachtelijke wijze de meest heerlijke lekkernijen gebakken en bij het Stoomgemaal kom je alles te weten over de ontwikkeling van de stoommachine. Medemblik is ook halteplaats van de stoomtram Hoorn-Medemblik.

Meer info: www.hollandbovenamsterdam.com