Genieten in Holland boven Amsterdam

413 keer bekeken

9 van 9 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Fietsen is natuurlijk heerlijk, maar als je dat in het mooie Holland boven Amsterdam mag doen, is het helemaal een mooi vooruitzicht! De fietsroutes zijn oneindig: van Noordzee naar IJsselmeer en van 6,5 meter onder de zeespiegel in de polder tot 55 meter erboven in de duinen. Neem een pauze voor koffie met iets lekkers, een diner met streekproducten of sluit af met een verfrissend pintje en bitterballen.

  • Maar liefst 1450 kilometer aan fietspaden.
  • Lekker uitwaaien in de zilte zeelucht.
  • Fantastische natuurgebieden.

Westfriese Omringdijkroute

De echte fietsfanaat pakt de route over de Westfriese Omringdijk van 146 kilometer. Voor de echte fanatiekeling is hij in een dag te fietsen, maar je kunt ook rustig aan doen, bezienswaardigheden bezoeken en overnachten langs de route. Op de route zijn veel musea te vinden, van een kaasmuseum tot een stoommachinemuseum. Een deel van de route leg je af langs het IJsselmeer en het Markermeer, en tijdens een ander deel kom je door verschillende steden en dorpen zoals Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik.

Stolpenroute Schagen - Het lege land

Deze route langs stolpboerderijen overbrugt de afstand tussen de Westfriese stad Schagen, die wordt omringd door vette klei, en het ruige kustgebied met de arme grond achter de duinen. Dit verschil is ook goed zichtbaar in de twee museumboerderijen die langs deze route liggen. In de omgeving van Schagen liggen de boerderijen, vanwege de vele overstromingen in het verleden, noodgedwongen op terpen (kunstmatige heuvels). Achter de boerenerven begint het lege land; voorheen vooral bestemd voor veeteelt, maar tegenwoordig overheerst de bloembollenteelt.

Vanuit Alkmaar naar de duinen

Heerlijk uitwaaien met de zilte zeelucht door je haren in een prachtig natuurgebied. De Schoorlse Duinen hebben een schitterend uitzicht over de Noordzee, maar ook het uitgestrekte landschap van akkers, duinen en bossen biedt rust. De heidevelden, die ook in dit gebied te vinden zijn, zijn uniek in combinatie met de duinen. Nergens in Nederland zijn die overigens breder of hoger dan hier. Een leuk contrast vormen de oude grachten, de gezellige hofjes en de nauwe straatjes van Alkmaar.

Vanuit Den Helder langs de kust

Den Helder kent vele mooie plekken om te fietsen. Door de gevarieerde natuur is Den Helder ideaal zowel voor kortere tochten, als voor lange tochten door de duinen. Bezoek ook de stelling van Den Helder of maak een wandeling over de historische Oude Rijkswerf Willemsoord. Vanuit Den Helder fiets je heerlijk langs de kust en door de duinen naar Julianadorp. Je komt langs Mariëndal, een natuurgebied met een rijkdom aan bloemen, vlinders en vogels.

Fietsen op voormalig eiland Wieringen

Het landschap van het voormalige eiland Wieringen is heel anders dan in de omringende polder. Er zijn kronkelende wegen en het gebied heeft twee stuwwallen. Daardoor is deze omgeving glooiender dan elders. Fiets langs het Amstelmeer, wat erg geliefd is onder de watersporters. Op de dijk heb je een mooi uitzicht over de Waddenzee.

IJmuiden Rauw aan Zee: stoer en veelzijdig

Sluizen, pieren en de havens karakteriseren IJmuiden als stoere havenplaats voor vis en staal. Met een breed strand en een zee waar enorme schepen langs varen is er voor een ieder iets te beleven. Ook qua overnachtingsmogelijkheden is er genoeg keuze, van campings, tot hotels en chalets.

Er zijn aantrekkelijke wandel- en fietsroutes.  Zo loop je letterlijk kilometers de zee in op de pier en kun je fietsen door de duinen, het recreatiegebied, Oud IJmuiden en langs bunkers en buitenplaatsen.  En in 30 minuten bent je al in Amsterdam.

Meer weten

Meer informatie?

Kijk voor alle tips en voor meer informatie op www.hollandbovenamsterdam.com

Varen boven Amsterdam

Rauw aan Zee

IJmuiden Rauw aan Zee

Wandel of fiets letterlijk kilometers de zee in, wandel over het brede, hond vriendelijke strand of ga zitten op een terrasje bij een van de paviljoens.

Lees meer
Ontdek meer in de omgeving
Genieten in Holland boven Amsterdam