Hanzesteden: hip & happening!

333 keer bekeken

6 van 6 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De Nederlandse Hanzesteden zijn negen steden die in de 14e en 15e eeuw een handelsverbond vormden dat tot enorme rijkdom en welvaart leidde. Ontdek de rijke geschiedenis van de steden Harderwijk, Elburg, Kampen, Hasselt, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg.

  • Bezoek Museum de Fundatie in Zwolle.
  • Maak een wandeling door Deventer en proef van de echte Deventer koek.
  • Geniet van een van de traditionele gerechten uit de Hanzetijd.

Habeant hansam suam*

Nee, Latijn spreken we niet meer in de Hanzesteden. De tijd is bij ons niet stil blijven staan. Gotische trapgevels hebben we nog. Net als oude pakhuizen, rijke handelaarspanden, havens en scheepswerven. Kerkspitsen en stadspoorten torenen fier boven onze kades uit. Was het gisteren dat onze schepen handel dreven met heel Europa? Of was dat rond 1250? Rotterdam en Amsterdam waren nog dorpen, het economische hart van Nederland klopte aan de IJssel en de Zuiderzee. Onze steden waren lid van de Hanze, een machtige handelsunie die Europa verenigde, van Rusland tot Portugal. Maar de tijden zijn veranderd. De handel van vroeger heeft zich verplaatst naar onze terrasjes, restaurants, charmehotels, winkels, fietsverhuurders, ambachtslieden, artiesten, musea en monumenten. Daar kan jij nu eigenhandig jouw Hanze komen sluiten. Want dat betekent onze Latijnse lijfspreuk: ‘Laten we gouden zaken doen.’ Jij geniet met volle teugen van ons mooie verleden. Wij blinken van trots dat we het met jou mogen delen en hebben het met liefde geüpdatet.

Vroeger bezegelden we onze overeenkomsten met oorkondes en handdrukken. Zo plechtig doen we het niet meer, maar een warme glimlach krijg je er zeker bij!

*Laten we een Hanze sluiten

Elke Hanzestad heeft zijn eigen authentieke sfeer en charme! Bezoek de steden en maak een Hanzestadswandeling. Kom shoppen in oude straatjes, cultuur snuiven tussen monumentale panden en een lekker hapje eten op één van de vele gezellige pleinen.

Meer informatie over de negen Hanzesteden vind je op www.visithanzesteden.nl

Bekijk deze video: Negen Hanzesteden verbonden door water