Ontdek al fietsend de Nederlandse kastelen

977 keer bekeken

13 van 14 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Wist je dat Nederland meer dan 700 kastelen en buitenplaatsen heeft? Grote en kleine, glorieuze en ingetogen en bijna altijd in een prachtig ensemble van gebouw en tuin. Het is nog altijd een goed bewaard geheim. Deze typisch Nederlandse historische huizen en prachtige tuinen werden veelal door 17e- en 18e-eeuwse kooplieden en adel bewoond.

  • Ontdek de kastelen en buitenplaatsen met de fiets.
  • Download een van de gratis fietsroutes.
  • Bezoek een van de vrij toegankelijke kastelen en landgoederen.

Hoog tijd om deze weelderige kastelen en buitenplaatsen in de schijnwerpers te zetten. Ze vertellen het verhaal van indrukwekkende tuinen, historische interieurs met waardevolle collecties en beroemde bewoners. Een lofzang op het rijke buitenleven van Nederland door de eeuwen heen.

Doordat vanaf de 17de eeuw de rijke stedelijke elite het voor het zeggen kreeg in de Verenigde Republiek der Zeven Provinciën, zoals Nederland toen werd genoemd, ontwikkelde zich hier een vorm van buitenleven dat afweek van wat elders in Europa gangbaar was. Daar was grondbezit vaak een adellijk voorrecht, waarbij het aantal hectares de grootte van het landhuis bepaalde. In het tot aan de 19de eeuw republikeins bestuurde Nederland was de adel minder dominant en hun landbezit bevond zich vooral in Oost- en Noord-Nederland. Een welvarende groep burgerlijke bestuurders en kooplieden gaf in het rijke, verstedelijkte westen (Holland) in alles de toon aan. Deze door handelsactiviteiten rijk geworden elite creëerde vanaf 1610 een nieuwe samenleving waarin de wetenschap en kunsten floreerden en het buitenleven onvoorstelbaar mooie vormen aannam.

Vele zijn magische locaties en als museum te bezoeken. En wat ook heel leuk is: de kastelen en buitenplaatsen kan je met de fiets ontdekken. Veilige, comfortabele fietspaden, vlak en je fietst zo van het ene landschap in het andere. De kastelen en buitenplaatsen liggen vaak op de mooiste plekken in de natuur. Er zijn fietsroutes die op dezelfde plek starten en eindigen, handig om de auto er achter te laten of met het openbaar vervoer te bereiken. Op de meeste plekken kan je een lekker kopje koffie drinken en heerlijk lunchen. Ga het zelf proeven en neem gerust de fiets mee achter op de auto; dan kunt u daarna de calorieën weer op de pedalen verbranden!

De gratis downloadbare route Fietsen rondom Kasteel Duivenvoorde (2u30m of 33 km) brengt je op een ontspannen en veilige manier langs vrij toegankelijke kastelen en landgoederen in Wassenaar zuid, Voorschoten en Voorburg. De streek rondom Den Haag en Wassenaar dicht bij de kust is eeuwenlang een geliefde regio geweest voor landgoederen en buitenhuizen. Hiervoor is dan ook nog veel terug te zien. De route leidt langs liefst drie bijzondere buitenplaatsmusea: Kasteel Duivenvoorde, Museum Voorlinden en Huygens’ Hofwijck. De fietser passeert op gepaste afstand koninklijk landgoed De Eikenhorst, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun dochters Catharina-Amalia, Alexia en Ariane wonen. Onderweg is restaurant Central Park (Landgoed Vreugd en Rust) een aanrader om af te stappen en royaal te lunchen.

Meer informatie? Ga naar www.holland.com/kastelen

Bekijk deze video: Bewonder de rijke collecties