Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie

2.967 keer bekeken

25 van 30 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Ontdek het Nieuwe Hollandse Waterlinie landschap met z’n prachtige forten, kastelen en vestigingen aan de hand van de mooiste fietsroutes. Bij uitstek voor de liefhebber van natuur, cultuur, erfgoed én lekker eten en drinken!

  • Verken de Nieuwe Hollandse Waterlinie met de fiets.
  • Overnacht in een fort of bunker, een unieke ervaring.
  • Geniet van een hapje en een drankje op het terras van een fort.

Grootste geheim van Nederland

Middenin het landschap duiken ze plots voor je op: de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met dijken, sluizen, kanalen en bunkers (meer dan 600) vormen zij een ingenieus systeem dat Nederland in oorlogstijd moest beschermen tegen vijandelijke troepen. Met een laagje water van ongeveer vijftig centimeter sloegen ze twee vliegen in één klap: het land was onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en voor boten te ondiep om doorheen te varen. Dit gebied van maar liefst 85 kilometer lang, ligt bijzonder fraai en verscholen in het landschap. Daarom wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook wel het grootste geheim van Nederland genoemd.

-  De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland
-  85 kilometer lang, 45 forten, 2 kastelen, 6 vestingen (start bouw 1815)
-  Genomineerd voor de status van UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam

Te voet, op de fiets of per boot

Er gaan prachtige fiets- en wandelpaden door het mooie en open landschap van de Waterlinie, langs geheimzinnige forten met hun sfeervolle terrassen en diverse musea, langs rivieren, inundatiekanalen en sluizen én langs mooie Nederlandse dorpen en vestingstadjes. Fiets van fort naar fort, volg een route per kano of wandel door de velden die onder water konden worden gezet. Veerpontjes bij de Waal en de Lek verbinden de routes langs de forten met elkaar.

Voor de fijnproevers

Zin om te ontspannen met een drankje of hapje in een unieke omgeving? Strijk neer op een mooi terras op een van de vele forten of geniet van een diner vol streekproducten. Elk fort heeft zijn eigen specialiteit.

Musea en cultuur

Met hun gewelfde ruimtes, oude kruitkamers en begroeide wallen vormen de forten, kastelen en vestingstadjes een authentiek decor voor theatervoorstellingen, filmvertoningen, concerten, tentoonstellingen en kunstmanifestaties. Daarnaast biedt de Waterlinie een zeer divers aanbod van musea.

Blijven slapen

Overnachten binnen de dikke muren van een fort of bunker, in een kasteel of vestingstad. Kamperen in een tentje of met een camper aan de fortgracht: van basic tot super-de-luxe, in de Waterlinie vind je een gevarieerd aanbod aan bijzondere overnachtingsmogelijkheden.

De mooiste fiets- en wandelroutes en alle recreatieve mogelijkheden vind je op: www.nieuwehollandsewaterlinie.nl

Bekijk deze video: Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie