Veelzijdig genieten bij kastelen

5 keer bekeken

5 van 5 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Weet u dat Nederland ruim 700 kastelen, buitenplaatsen en landgoederen telt? Voor velen is dit een goed bewaard geheim. Deze typisch Nederlandse historische huizen en tuinen werden veelal door 17e én 18e-eeuwse kooplieden en adel bewoond. Deze rijke elite was vaak eigenaar van wereldberoemde schilderijen die te zien zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag.

  • Ontdek de mooiste kastelen en tuinen van Nederland.
  • Weelderige hotelkamers om prinsheerlijk in te overnachten.
  • Heerlijke fietstochten in het Nederlandse buitengebied.

Doordat vanaf de 17e eeuw de rijke stedelijke elite het voor het zeggen kreeg in de Verenigde Republiek der Zeven Provinciën, zoals Nederland toen werd genoemd, ontwikkelde zich hier een vorm van buitenleven dat afweek van wat elders in Europa gangbaar was. Daar was grondbezit vaak een adellijk voorrecht, waarbij het aantal hectares de grootte van het landhuis bepaalde. In het tot aan de 19e eeuw republikeins bestuurde Nederland was de adel minder dominant en hun landbezit bevond zich vooral in Oost- en Noord-Nederland. Een welvarende groep burgerlijke bestuurders en kooplieden gaf in het rijke, verstedelijkte westen (Holland) in alles de toon aan. Deze door handelsactiviteiten rijk geworden elite creëerde vanaf 1610 een nieuwe samenleving waarin de wetenschap en kunsten floreerden en het buitenleven onvoorstelbaar mooie vormen aannam.

De bijna 30 mooiste kasteelmusea en tuinen van Nederland zijn gebundeld in de ‘kastelenlijn’. Ga ze zelf ontdekken. Ze vertellen het verhaal van indrukwekkende tuinen, historische interieurs met waardevolle collecties en beroemde bewoners. Een lofzang op het rijke buitenleven van Nederland door de eeuwen heen. Op veel plekken vind je goede koffie met gebak of kan je genieten van een smakelijk diner in stijl en dit niet alleen voor mensen met een dikke portemonnee. Ook bieden diverse kastelen en landgoederen weelderige hotelkamers om prinsheerlijk in te overnachten.

Wat is er leuker dan de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen op de fiets aan te doen? Met de wind in de haren en heerlijk een dag in het buitengebied. Vaak liggen de kastelen op de meest bijzondere plekken in de natuur. Probeer een van de gratis te downloaden fietsrondjes langs onze kastelen. Ze zijn goed als dagtocht te ondernemen. En mocht je geen fiets hebben? Geen probleem. Er zijn gemakkelijk fietsen te huren.

Kortom, kom een van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen bezoeken en laat je verrassen door de veelzijdigheid waarvan valt te genieten, de tuinen, het museum, het eten en drinken of een heerlijke fietstocht in het Nederlandse buitengebied!

Bekijk deze video en ontdek de Nederlandse kastelen

Ontdek meer in de omgeving
Veelzijdig genieten bij kastelen