Warm welkom in de Gelderse streken

136 keer bekeken

5 van 7 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Gelderland is zowat de groenste provincie van Nederland, maar kleurt in de herfst alle tinten rood, geel en oranje. Práchtig! Er valt in Gelderland zoveel te ontdekken.

  • Verken de 4 Gelderse Streken in de herfst.
  • Dwaal door een middeleeuwse waterburcht.
  • Geniet van de streekgerechten en een lekker biertje.

Warm welkom in de Gelderse streken 

Gelderland is zowat de groenste provincie van Nederland, maar kleurt in de herfst alle tinten rood, geel en oranje. Práchtig! Er valt in Gelderland zoveel te ontdekken: parels van musea, schatjes van stadjes, fijne wandelingen, mooie fietsroutes en gastvrije restaurants. Je proeft er van het landelijke leven vol nostalgie, maar Gelderland is niet blijven stilstaan in de tijd. Dat bewijzen de hippe steden en culturele toppers. Verken de vier Gelderse streken: beleef er herfstpretjes, droom weg bij najaarsromantiek en geniet volop van het moois en lekkers dat het seizoen biedt.

Even situeren…

Ten noorden van de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant ligt de provincie Gelderland met Nijmegen en Arnhem als grootste steden en de Veluwe als natuurtopper met uitgestrekte bossen en heidevelden. Maar er zijn nóg enkele Gelderse streken beslist de moeite om te ontdekken. Heel wat natuurfans bijvoorbeeld, verliezen hun hart in de Achterhoek, vlak bij de Duitse grens. Of neem nu Rivierenland, een vruchtbare streek omarmd door de rivieren Maas, Waal, Lek en Linge.

Het wandelgebied bij uitstek

Het najaar is dé periode om de Gelderse streken al wandelend te verkennen. Als de bladeren aan de bomen kleuren van frisgroen naar goudgeel, krijgt het zomerlandschap langzaam een gouden herfstgloed. De peren hangen rijp aan de bomen en worden na de pluk verkocht bij vele landwinkels in Rivierenland, Veluwe, Achterhoek, Rijk van Nijmegen en Regio Arnhem. De schatten aan cultuur in historische kastelen, paleizen en musea zijn weer helemaal klaar om herontdekt te worden. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de Gelderse streken. Kijk hier voor de leukste wandelroutes.

Kastelen en landgoederen

Reis terug in de tijd met een bezoek aan een van de vele Gelderse kastelen. Verken een middeleeuwse waterburcht of zie hoe de adel in luxe leefde op hun fraaie buitenhuizen. Veel rijke interieurs zijn bewaard gebleven. Kasteelbezoekers kunnen zich er vergapen aan indrukwekkende kunstcollecties. Tegelijkertijd leer je over de illustere historie van de bewoners. Struin daarna over de paadjes door barokke Franse tuinarchitectuur of leer meer over historische landbouw in een oude biologische groentetuin. Sluit je het kasteelbezoek af in het kasteelcafé? Dan zou je de vergeten groentes uit de kasteeltuin zomaar op je bord terug kunnen vinden!   Lekker, met een pintje uit eigen streek.

Hanzesteden vol charme en historie

Shoppen in oude straatjes, cultuur snuiven tussen de monumentale panden en een lekker hapje eten op een van de vele gezellige pleinen, iedere Hanzestad heeft zijn eigen charme. Het Hanzeverbond was een samenwerkingsverband van handelaren en tweehonderd steden tijdens de middeleeuwen. De handel ging grotendeels over de Oost- en Noordzee en bracht de steden veel welvaart. Bezoek een van de interessante stadsmusea of maak tijdens een begeleide stadswandeling kennis met die Hanzehistorie. Met een vaartocht in een sloep of botter komt die historie helemaal tot leven! Wil je blijven slapen? Goed idee, want er zijn tal van prachtige hotels, zodat je op je gemak van al het moois kunt genieten. Tussendoor op een gezellig terras genieten van een lekker biertje en een goede maaltijd van streekgerechten, hoort er natuurlijk bij!

Wandelen in het najaar op de Veluwe