Elfstedentocht

Zodra het begint te vriezen, begint voor de gemiddelde Nederlander het lange wachten op de legendarische Elfstedentocht, het meest vooraanstaande schaatsevenement ter wereld.

Mis de gekte rondom de Elfstedentocht niet en lees hier alle ins en outs

Als het een paar dagen vriest in Nederland, neemt overal de elfstedenkoorts toe. Er is over de gehele route minimaal 15 centimeter ijs nodig voordat de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden de barre tocht kan uitschrijven. Zoals de naam al doet vermoeden, loopt de route van deze langste schaatswedstrijd ter wereld over natuurijs door 11 Friese steden. In de vroege ochtend starten de leden van de vereniging in Leeuwarden. Zij beginnen aan de ‘tocht der tochten’ nog in het donker.

Wat zijn de elf steden van de elfstedentocht?

Vanuit Leeuwarden schaatsen de deelnemers met de klok mee langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum om vervolgens te finishen in Leeuwarden. De snelste rijders doen ongeveer 7 uur over de 200 kilometer lange ijstocht. De tourrijders hebben tot middernacht om de finish te halen.

De Elfstedentocht meemaken?

De tocht schaatsen is alleen voorbehouden aan leden van de vereniging. Er kunnen maximaal 16.000 schaatsers meedoen in verband met de veiligheid op het ijs. De sfeer eromheen is echter niet te missen. Heel Friesland staat tijdens dé dag compleet in het teken van de tocht. Langs de hele route vindt u in elke plaats de échte Hollandse gezelligheid!

Mis niets van het spektakel. Volg ons op Facebook en weet als eerste wanneer de tocht-der-tochten wordt verreden.

Fietsvakantie: Friese Elfstedentocht

Fiets de wereldberoemde Elfstedentocht en ontdek charmant Friesland.

Lees meer
Friesland: thuisbasis van de Elfstedentocht

Friesland: thuisbasis van de Elfstedentocht

Friesland heeft het grootste oppervlak onderling verbonden binnenmeren in Europa.

Lees meer

Schaatsen op natuurijs kan alleen in de winter, als het een aantal dagen flink heeft gevroren. Schaatsen op een kunstijsbaan is in diverse steden mogelijk in de winter.

Lees meer