Geschiedenis van de Oude Hollandse Meesters

4.175 keer bekeken

165 van 219 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Wanneer we het over de Oude Hollandse Meesters hebben, bedoelen we meestal Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en anderen. Dit zijn schilders uit de periode van 1605 tot 1680: de Hollandse Gouden Eeuw. Dit was een periode van welvaart voor de Republiek der Nederlanden. De schilderijen zijn een eenvoudigere en meer realistische versie van de meer algemene Europese Barokperiode.

Wie waren de Oude Hollandse Meesters?

Aan het begin van de eeuw werd men in de kunsten opgeleid als leerling in het atelier van een meester, een middeleeuws systeem. De schildersateliers in Holland waren klein en werden georganiseerd door het Gilde. Onder de voornaamste schilders uit deze tijd zijn:

  • Pieter Claesz, een meester van “ontbijtgens”: stillevens van het ontbijt.
  • Frans Hals was de vroege meester van het portretschilderen.
  • Rembrandt van Rijn (algemeen bekend als Rembrandt) werd ’s werelds grootste portretschilder halverwege de Gouden Eeuw.
  • Jan Steen werd op het moment dat Rembrandt zijn grote portretten schilderde bekend om zijn schilderijen van taveernes.
  • Pieter de Hooch en Johannes Vermeer waren later in de zeventiende eeuw de grote genreschilders, alhoewel Vermeer niet erkend werd tot na zijn dood.
  • Rachel Ruysch staat bekend om haar schilderijen van bloemen. Zij is belangrijk omdat zij een van de weinige vrouwelijke schilders is, die later in deze periode bekend werd met haar werk.

Ontdek de meesters

Om de indrukwekkende geschiedenis van de Oude Hollandse Meesters te begrijpen, is het van belang de werken zelf te bekijken.  De grote steden in Holland hebben musea waarin veel van deze werken tentoon worden gesteld. Er zijn vaak meerdere werken van een schilder te zien in één museum, zodat u kunt zien hoe hun werk zich heeft ontwikkeld. In het Rijksmuseum in Amsterdam kunt u het werk van Vermeer en zijn leerlingen zien, evenals een overzicht van de kunst en geschiedenis van deze periode. Ook het Mauritshuis in Den Haag, het Frans Hals Museum in Haarlem en het Johannes Vermeer Centrum in Delft zijn zeker het bezoeken waard. De werken van deze kunstenaars zijn een geweldige reden om door het land te reizen en de kunst en het leven van de Hollanders door de eeuwen heen te ontdekken.

Ontdek meer in de omgeving
Geschiedenis van de Oude Hollandse Meesters
Adres: 
Plein 29
2511CS Den Haag
Bekijk de website
Openingstijden & tickets