Maak kennis met het ‘Meisje met de Parel’

1.214 keer bekeken

Maak kennis met het 'Meisje met de Parel'

Lees meer

Als een echte wereldster heeft het ‘Meisje met de Parel’ een tournee rond de wereld gemaakt. Haar populariteit in Japan, Italië en Amerika was ongekend. Het heeft haar gelukkig niet veranderd… 

  • 1 euro was de oorspronkelijke verkoopprijs van ‘Meisje met de Parel’.
  • Ontdek waarom Vermeer ook wel ‘meester van het licht’ wordt genoemd.
  • Het ‘Meisje met de Parel’ trok tijdens haar reis de afgelopen 2 jaar wereldwijd 2.2 miljoen bezoekers.

Het ‘Meisje met de Parel’, vandaag de dag wellicht één van de duurste en zeker één van de beroemdste schilderijen ter wereld, werd in 1881 verkocht voor ongeveer 1 euro. Op een veiling in Den Haag waar het werd aangeboden, wist niemand dat het een Vermeer was en werd het gekocht door een kunstkenner, de heer des Tombe.

Pas na een restauratie kwam de signatuur te voorschijn en bleek het om een echte Vermeer te gaan, geschilderd rond 1665. Na zijn overlijden had des Tombe in een geheim testament twaalf schilderijen, waaronder ‘Meisje met de Parel’ geschonken aan het Mauritshuis.   

Wie is het ‘Meisje met de Parel’ eigenlijk?

Dat zal voor altijd een mysterie blijven… Want het schilderij is geen portret, maar een zogenaamde ‘tronie’; een fantasiekop die een bepaald karakter uitbeeldt. En hoewel niemand de vele ‘tronies’ van Vermeer ooit heeft kunnen identificeren, gaat er een gerucht dat zijn dochter Maria, die destijds twaalf, dertien jaar oud was, het mogelijke model is geweest. Maar niemand weet het zeker…

© Mauritshuis, The Hague

Meester van het licht

De glimlichtjes op haar lippen, de glanzende parel die bestaat uit slecht twee verfstreken, Vermeer kon in zijn schilderijen toveren met licht. Zo liet Vermeer het licht uit verschillende hoeken komen en kon hij als geen ander zijn werken tot leven laten komen.

© Mauritshuis, The Hague

Een idool op wereldtournee

Tijdens de verbouwing van het Mauritshuis kon de wereld kennismaken met het ‘Meisje met de Parel’. Twee jaar lang reisde ze als een ware superster langs landen als Japan, Italië en Amerika.

·         In Amerika stond ze op de voorpagina van The New York Times,
·         In Japan zorgde ze voor de best bezochte tentoonstelling ter wereld in 2012 en
·         In totaal hebben 2.2 miljoen mensen haar bekeken.

Haar ietwat verbaasde blik maakt duidelijk dat ze er gelukkig heel gewoon onder is gebleven… 

Ontdek meer in de omgeving
Maak kennis met het 'Meisje met de Parel'