Kaasmarkt Alkmaar

-

5.714 keer bekeken

304 van 367 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

"Zo'n 30.000 kilo of 2.200 stuks kazen liggen in lange rijen te wachten op de kopers."

De kaasmarkt van Alkmaar is natuurlijk dé trekpleister van de stad. Elke vrijdag, van april tot en met september, kunt u vanaf 10 uur 's ochtends zien hoe de kazen hier al eeuwenlang op dezelfde wijze verhandeld wordt. Wie in Alkmaar op bezoek is mag dit kleurrijke, folkloristische spektakel op het schitterende Waagplein echt niet missen.

  • Al sinds 1365 wordt er in Alkmaar een kaasmarkt gehouden.
  • Elke vrijdag van april tot en met september.
  • Combineer een weekendje Amsterdam met een bezoekje aan Alkmaar.

De kaasmarkt van Alkmaar is natuurlijk dé trekpleister van de stad. Elke vrijdag, van april tot en met september, kunt u vanaf 10 uur 's ochtends zien hoe de kazen hier al eeuwenlang op dezelfde wijze verhandeld wordt. Wie in Alkmaar op bezoek is mag dit kleurrijke, folkloristische spektakel op het schitterende Waagplein echt niet missen. Enkel op 8 september zal er geen markt zijn, in verband met Alkmaar Culinair Plaza.

Eeuwenoude tradities

Al in 1365, toen er nog maar één kaasweegschaal was, werd op het Waagplein de kaas verhandeld. Vroeg in de morgen worden de kazen 'gezet' en houden de marktmeesters en handelaren toezicht of de kazen er mooi bijliggen. Zo'n 30.000 kilo, of 2.200 stuks kazen liggen in lange rijen te wachten op de kopers.

Kaasdragers

Onlosmakelijk verbonden aan de kaasmarkt zijn natuurlijk de kaasdragers. Maar ook de 'zetters', 'ingooiers' en 'waagmeesters' zijn mensen die het beeld bepalen op de markt. Zij zijn verbonden in een gilde dat vele tradities kent. Al met al is de kaasmarkt in Alkmaar een boeiend spektakel en is het zeker leuk om er meer over te weten. Informeert u ter plekke nog even naar alle mogelijkheden (voor groepen of speciale tours voor kinderen) en tijden.

Accommodatie in Alkmaar

Wil u overnachten in de Hollandse Kaasstad? Bekijk dan ons aanbod fantastische hotels in Alkmaar.

Tip van de redactie

In 2017 wordt de kaasmarkt uitgebreid met 8 kaasmarkten op de dinsdagavond. Deze avondkaasmarkten zijn op 2 mei, 23 mei, 6 juni, 4 en 18 juli en vervolgens 1, 15 en 29 augustus. Van 19.00 tot 21.00 uur kunt u genieten van extra kaasbeleving in combinatie met een braderie.

Ontdek meer in de omgeving
Kaasmarkt Alkmaar
Plan een bezoek aan deze kaasstad

Alkmaar

Schitterende historische stad vol kaas, kunst en cultuur.

Lees meer
Aankomende evenementen