Frans Hals en de Modernen

-

195 keer bekeken

5 van 6 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het vernieuwde Frans Hals Museum opent op 13 oktober 2018 een spraakmakende tentoonstelling van buitengewoon kaliber: Frans Hals en de Modernen. Het is immers precies 150 jaar geleden dat Frans Hals werd herontdekt. Vanaf dat moment werd hij niet langer gezien als een losbandige dronkaard, maar bewonderd als modern idool door negentiende-eeuwse schilders als Manet, Liebermann, Singer Sargent en Van Gogh.

  • Bekijk ruim 80 bruiklenen uit de gehele wereld.
  • Zie welke impact Hals had op de moderne schilders.
  • Combineer deze tentoonstelling met die over Leonardo Da Vinci in het Teylers Museum.

De tentoonstelling toont met zo’n 80 bruiklenen afkomstig van musea uit de hele wereld de enorme impact die Hals had op deze moderne schilders. Voor de eerste keer worden zijn schilderijen afgezet tegen reacties op zijn werk uit die andere hoogtijperiode van de schilderkunst, het einde van negentiende eeuw. Hierdoor wordt inzichtelijk hoe vooruitstrevend Frans Hals was: ‘Frans Hals, c’est un moderne’.

Herontdekking Frans Hals

Precies 150 jaar geleden – in 1868 – werd Frans Hals door de invloedrijke Franse kunstcriticus Théophile Thoré-Bürger (her)ontdekt. Hals was het merendeel van de achttiende eeuw en eerste helft van de negentiende eeuw genegeerd door kunstcritici. Zijn innovatieve schilderstijl met losse toets sloot niet meer aan bij de geldende academische stijl. Die losse schilderstijl werd in verband gebracht met zijn ‘lichtzinnige’ levenswijze en als slecht voorbeeld gepresenteerd. Het gevolg was dat zijn schilderijen slechts weinig waarde toegekend kregen op de kunstmarkt en de naam Frans Hals in de meeste overzichtswerken van de Gouden Eeuw ontbrak.

Frans Hals en de modernen

De 150-jarige mijlpaal van deze herontdekking vormt een buitenkans om een tentoonstelling te organiseren over de grootmeester van het portret. De tentoonstelling Frans Hals en de Modernen. Hals ontmoet Manet, Singer Sargent, Van Gogh maakt zichtbaar wat Hals’ impact is geweest op schilders uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Frans Hals werd bewonderd, zelfs aanbeden, door laat negentiende-eeuwse kunstenaars als Edouard Manet, Max Liebermann, John Singer Sargent, James Ensor, Mary Cassatt, Gustave Courbet, McNeill Whistler, William Merritt Chase, Henri Fantin-Latour en Vincent van Gogh. Ze waren onder de indruk van zijn losse toets en ruwe schilderstijl die ‘impressionistisch’ overkwam. Deze tentoonstelling die van 13 oktober 2018 tot en met 10 februari 2019 te zien is in Frans Hals Museum, locatie Hof, toont met zo’n tachtig bruiklenen de impact van Hals op deze moderne schilders. Daarin worden voor het eerst in de kunstgeschiedenis naast schilderijen van Frans Hals ook werken en kunstenaars geplaatst die door hem zijn geïnspireerd.

Combineer Frans Hals met Leonardo da Vinci

Op een steenworp afstand van het Frans Hals Museum is dit najaar nóg een grootse tentoonstelling te zien. Teylers Museum presenteert een unieke tekeningententoonstelling van de wereldberoemde Leonardo da Vinci (1452-1519). Ruim dertig originele tekeningen komen naar Haarlem.  Internationaal toonaangevende collecties als het British Museum, Uffizi in Florence, het Louvre en de Royal Library van Windsor Castle geven de kwetsbare tekeningen in bruikleen. Een deel was nooit eerder in Nederland te zien.

Teylers Museum en Frans Hals Museum bieden voor beide tentoonstellingen een combiticket aan met gereduceerd tarief. Uitsluitend online te koop vanaf 22 augustus 2018.

Rembrandt en de Gouden Eeuw

Vier het leven van Rembrandt en de bijzondere eeuw waarin hij leefde in musea door heel Nederland tijdens het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw.

Lees meer
Ontdek meer in de omgeving
Frans Hals en de Modernen
Adres: 
Groot Heiligland 62
2011ES Haarlem
Bekijk de website
Openingstijden & tickets
Aankomende evenementen