Leonardo da Vinci in Teylers Museum

-

256 keer bekeken

10 van 10 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Uniek in Nederland! Het Teylers Museum toont een collectie échte tekeningen van Leonardo da Vinci. Eerder organiseerde het museum al bijzondere exposities over Michelangelo (2005) en Rafaël (2012). Nu is de beurt aan de meest veelzijdige en beroemdste kunstenaar uit de Renaissance.

  • Bekijk tientallen originele tekeningen van Da Vinci.
  • Teylers Museum is het oudste museum van Nederland.
  • Combineer met Frans Hals en de Modernen in het Frans Hals Museum.

Echte mensen tonen karakter en emotie

Leonardo Da Vinci (1452-1519) was de eerste kunstenaar van de Renaissance die ‘echte’ mensen gebruikte voor zijn Bijbelse taferelen. Zijn apostelen, engelen en Mariafiguren zijn vaak gemodelleerd naar mensen uit zijn directe omgeving. Echte mensen met echte emoties. Van een prachtige Mona Lisa-achtige jonge vrouw en krachtige krijgers in het heetst van de strijd tot karikaturale schetsen: nieuwsgierig als hij was, onderzocht Leonardo de meest uiteenlopende types. Aan de hand van zijn tekeningen en die van zijn tijdgenoten wordt duidelijk hoe ver hij zijn tijd vooruit was.

Het Laatste Avondmaal

In Het Laatste Avondmaal komt al Leonardo’s kennis over de uitbeelding van emoties en karakters samen. Vanaf het moment van voltooiing was de muurschildering beroemd vanwege Leonardo’s geslaagde ‘typecasting’ van de apostelen én vanwege de levendige en overtuigende wijze waarop hij hun uiteenlopende reacties op de woorden van Jezus had uitgebeeld, zoals verwarring, ontzetting, verbazing, woede en verdriet. Nooit eerder is er een tentoonstelling gewijd aan dit zo belangrijke aspect van Leonardo’s oeuvre.

De originele wandschildering kan uiteraard niet reizen, maar Teylers heeft een speciale ruimte ingericht waar een replica op origineel formaat (4,6 x 8,8 meter) te zien is, samen met drie voorstudies en een bijzondere versie van Het Laatste Avondmaal uit de abdij in Tongerlo.

Bruiklenen

De tientallen bruiklenen zijn onder meer afkomstig uit de verzamelingen van de Royal Collection uit Windsor, het Nationaal Museum in Boedapest, Uffici in Florence, de Albertina in Wenen en het Louvre. Naast de tekeningen van Leonardo da Vinci zelf is ook werk van navolgers te zien.

Combineer Leonardo da Vinci met Frans Hals

Naast de prachtige tekeningen van Leonardo da Vinci, is in Haarlem nóg een grootse tentoonstelling te zien. Het Frans Hals Museum presenteert: Frans Hals en de Modernen. Honderdvijftig jaar na de herontdekking van Frans Hals brengt het museum 80 schilderijen bijeen waarin Hals’ schilderijen worden afgezet tegen reacties op zijn werk uit het einde van de negentiende eeuw.

Teylers Museum en Frans Hals Museum bieden voor beide tentoonstellingen een combiticket aan met gereduceerd tarief. Uitsluitend online te koop vanaf 22 augustus 2018.

Belangrijke informatie over toegang tot Leonardo da Vinci

Voor een optimaal bezoek aan Leonardo da Vinci gelden er tijdsloten voor de toegang tot het hele museum in de periode 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019. Het eerste tijdslot start om 10.00 uur, het laatste om 16.30 uur. Wilt u verzekerd zijn van een bezoek aan deze unieke tentoonstelling? Boek het ticket voor uw tijdslot dan ruim van tevoren. Alle bezoekers (ook wanneer u een gratis of reduceerd ticket heeft) moeten een (gratis) tijdslotticket kopen, anders hebben zij geen toegang tot de tentoonstelling.

Ontdek meer in de omgeving
Leonardo da Vinci in Teylers Museum
Adres: 
Spaarne 16
2011CH Haarlem
Aankomende evenementen