Loving Vincent – de tentoonstelling

-

233 keer bekeken

11 van 12 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Het Noordbrabants Museum staat van 14 oktober t/m 28 januari 2018 in het teken van Loving Vincent – de tentoonstelling. Loving Vincent is de eerste volledig geschilderde animatiefilm, gebaseerd op 120 schilderijen van Van Gogh. Voor de film brachten 125 kunstenaars de beroemde schilder met ontelbare penseelstreken tot leven. Op die manier zijn er talloze afbeeldingen geschilderd, die tijdens de 94 minuten durende film op het doek voorbijkomen.

De 70 mooiste exemplaren zijn nu te zien op een tentoonstelling in het museum in ‘s-Hertogenbosch, en geven een uniek kijkje achter de schermen van deze opzienbarende animatiefilm.

  • Neem een kijkje achter de schermen van een buitengewone animatiefilm.
  • Probeer het "greenscreen" uit en stap in een schilderij van Van Gogh.
  • Mis ze niet: de mooiste van de 65.000 handgeschilderde afbeeldingen voor Loving Vincent.

Een buitengewone film

Met Loving Vincent draait straks de allereerste volledig geschilderde animatiefilm in de bioscoop. Deze buitengewone productie beleefde in juni haar wereldpremière op het animatiefilmfestival in Annecy. Op basis van 120 schilderijen van Van Gogh hebben 125 kunstenaars alle beelden voor de film gemaakt. Daarbij gebruikten ze eenzelfde soort techniek als Van Gogh hanteerde. Alle frames van de 94 minuten durende film zijn met de hand geschilderd. In totaal gaat het om 65.000 schilderijen; per seconde komen er twaalf doeken voorbij.

Het kostte de makers van de film, Hugh Welchman en Dorota Kobiela van Breakthru Productions, vier jaar om deze film te realiseren. De trailers van Loving Vincent zijn al miljoenen keren bekeken.

De tentoonstelling Loving Vincent

Uit het enorme aantal schilderijen zijn de 70 mooiste gekozen en deze zijn nu, naast verschillende beeldfragmenten en presentaties, tijdens de tentoonstelling te zien. Ze illustreren hoe de schilderijen voor de film tot leven zijn gewekt. Ook is er een tijdlijn en een "greenscreen", waarmee bezoekers zelf in een schilderij van Van Gogh kunnen stappen.

De tentoonstelling geeft een uniek kijkje in het leven van Van Gogh en in het productieproces van de film. De regisseurs - Hugh Welchman en Dorota Kobiela - zijn enthousiast over deze ongebruikelijke combinatie van film en tentoonstelling, want ze versterken elkaar enorm. Vooral omdat de tentoonstelling wordt gehouden in een plaats, in de regio Noord-Brabant, waar Vincent van Gogh is opgegroeid en als kunstenaar heeft gewerkt.

Het Noordbrabants Museum is de eerste en vooralsnog enige locatie waar de tentoonstelling te zien zal zijn.

Van Gogh in het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum is het enige museum in het zuiden van Nederland waar originele werken van Van Gogh te zien zijn. Deze zijn ondergebracht in Het Verhaal van Brabant, meer specifiek in een paviljoen dat aan Van Gogh en zijn Brabantse periode is gewijd. Momenteel zijn tien originele werken van Van Gogh opgenomen in de permanente expositie van het museum. Het gaat om schilderijen die Van Gogh in Nuenen heeft gemaakt, de plek in Brabant waar hij het grootste deel van zijn leven in Nederland als kunstenaar heeft gewerkt.

Daarmee is het museum in staat om het verhaal van Van Goghs tijd in Brabant te vertellen. Aan de hand van thematische tentoonstellingen en presentaties wil het Noordbrabants Museum in Brabant een centrale rol spelen als het gaat om de verbinding tussen de kunst van Van Gogh en het cultureel erfgoed van deze kunstenaar dat verspreid is over deze streek.

Meer in deze regio

Wie na – of voor – het museumbezoek in beweging wil zijn en tegelijk van het landschap wil genieten dat mede van invloed is geweest op Van Goghs ontwikkeling als kunstenaar, raden we van harte de Van Gogh fietstocht aan. Meer informatie en een gedetailleerde uitleg kunt u opvragen via de link.

Warm aanbevolen: Breng ook een bezoek aan het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch in het andere deel van het gebouw. Daar worden designobjecten en hedendaagse kunst tentoongesteld.

Ontdek meer in de omgeving
Loving Vincent – de tentoonstelling
Adres: 
Verwersstraat 41
5211HT s-Hertogenbosch
Bekijk de website
Bekijk de website
Aankomende evenementen