Nederlanders in Parijs 1789-1914

-

73 keer bekeken

Nederlanders in Parijs 1789-1914

Ontdek de magische aantrekkingskracht van Parijs van rond 1900 in de schilderijen van de kunstenaars.

Lees meer

Het Van Gogh Museum staat van 13 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 in het teken van Nederlanders in Parijs 1789-1914. In de 19e eeuw oefende Parijs een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op kunstenaars uit heel Europa.

De uitgebreide tentoonstelling met ruim 130 werken toont voor het eerst het oeuvre van Nederlandse kunstenaars – zoals Mondriaan, Van Gogh en Van Dongen – in een gezamenlijke expositie met werken van hun Franse tijdgenoten, zoals Monet, Degas, Cézanne en Picasso.

  • Bekijk de lichtstad Parijs door de ogen van de schilders.
  • Ontdek de wederzijdse invloeden van de Nederlandse en Franse kunstenaars.
  • Reserveer uw toegangsbewijs online en voorkom dat u bij ingang in de rij moet staan.

Parijs

Alleen al de naam is magisch: Parijs, sinds eeuwen een inspiratiebron, trekt mensen uit de hele wereld aan. In de 19e eeuw, de tijd van grote veranderingen op het gebied van politiek, wetenschap en kunst, trokken kunstenaars uit heel Europa naar Parijs, de plek waar veel nieuws te ontdekken was.

Ook kunstenaars als Jongkind, Breitner en Van Gogh voelden zich aangetrokken door de exposities, creatieve broedplaatsen en impulsen uit de kunstacademies van de stad. Ze begaven zich naar Parijs om er te exposeren, te verkopen en nieuwe contacten te leggen. Salons, academies, ateliers en boulevards boden de Nederlanders volop kansen om kennis te maken met Franse kunstenaars en tijdgenoten.  

Vriendschap en wederzijdse inspiratie

Geïnspireerd door de nieuwe vriendschappen en verschillende achtergronden, ontstonden er wisselwerkingen die tot uitdrukking kwamen in de werken van de kunstenaars: Nederlandse kunstenaars beïnvloedden de Franse en omgekeerd. Zo leerde Jongkind de Fransen Monet, Boudin en Sisley hoe ze het licht op doek konden vastleggen. Eenmaal terug in Nederland inspireerden de Parijsgangers weer hun Nederlandse schildersvrienden. Zo leerde Isaac Israëls via Breitner het Franse impressionisme kennen en begon hij, net als Breitner zelf, ballerina’s en naakten te schilderen; motieven die in het Nederland van die tijd vrij ongebruikelijk waren.

Liefdesgeschiedenis Frankrijk – Nederland

Deze liefdesgeschiedenis tussen de Nederlandse kunstenaars en de Franse hoofdstad wordt bij de tentoonstelling in acht hoofdstukken verteld, waarbij elkaar hoofdstuk aan een andere Nederlander in Parijs is gewijd. De schilders nemen de bezoeker mee op reis door een stad in verandering, en tonen ons de Franse hoofdstad door hun ogen en vanuit hun beleving. Met hun weergaven van de beroemde Haussmann-boulevards, nieuwe uitgaansgelegenheden als Les Folies Bergère en omgevingen als Montmartre vereeuwigen de kunstenaars de ontwikkeling van Paris.

Zo komen heden en verleden samen, want sommige plaatsen in de stad herkent men onmiddellijk, terwijl andere plekken heel sterk zijn veranderd.

Deze uitgebreide tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) en het Petit Palais in Parijs. Ruim 130 werken van grote namen (Géricault, Monet, Degas, Cézanne en Braque), maar ook van minder bekende kunstenaars (Sisley, Breitner, Jozef en Isaac Israels), zijn voor deze tentoonstelling vanuit openbare en privécollecties in bruikleen gegeven aan het Van Gogh Museum.

Frankrijkjaar 2017 en Nederlanders in Barbizon

Nederlanders in Parijs 1789-1914 is een van de exposities die in het kader van het Frankrijkjaar 2017 in Van Gogh Museum zijn georganiseerd. Andere succesvolle presentaties waren Daubigny, Monet, van Gogh en Prints in Paris 1900.

Een ander hoofdstuk van dit themajaar is de tentoonstelling Nederlanders in Barbizon, die van 27 oktober 2017 t/m 14 januari 2018 te zien is in de Mesdag Collectie in Den Haag.

Warm aanbevolen: Wie nog meer kunst wil zien, kan zijn bezoek aan het Van Gogh Museum combineren met een korte wandeling naar het Rijksmuseum. Wie behoefte heeft aan een ‘decorwisseling’ en zich wil onderdompelen in het marktgedruis, kan een uitgebreide wandeling maken naar de Albert Cuyp.

Ontdek meer in de omgeving
Nederlanders in Parijs 1789-1914
Adres: 
Museumplein 6
1071DJ Amsterdam
Bekijk de website
Openingstijden & tickets
Aankomende evenementen