Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw

-

966 keer bekeken

34 van 36 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Hoe ging de liefde en trouwen er aan toe in de Gouden Eeuw? Tijdens de tentoonstelling Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw in het Fries Museum staan de huwelijksgebruiken van de zeventiende eeuw in de spotlight, van de hofmakerij tot na het huwelijk. Rode draad door de expositie is het verhaal van Rembrandt en zijn Friese bruid Saskia.

  • Ontdek hoe een trouwfeest in de Gouden Eeuw niet zo gek veel verschilt van trouwen vandaag de dag.
  • Bewonder intieme tekeningen, etsen en persoonlijke schilderijen van Rembrandt.
  • Volg het liefdesverhaal van Rembrandt en zijn Friese bruid Saskia.

Rembrandt en zijn Friese Saskia

Rembrandt trouwde in 1634 in het Friese Sint Annaparochie met Saskia Uylenburgh, de liefde van zijn leven. Vermoedelijk zijn kosten nog moeite gespaard voor hun bruiloft. Aan de hand van bijzondere voorwerpen ziet u wat er allemaal bij zo’n society huwelijk in de Gouden Eeuw kwam kijken. Portretten maken samen met bijzondere voorwerpen als bruidshandschoenen, trouwringen en zelfs een bed uit de zeventiende eeuw de geschiedenis tastbaar en persoonlijk. En uiteraard is er tijdens de tentoonstelling speciale aandacht voor de Friese achtergrond van Saskia.

Het Fries Museum heeft speciaal voor de tentoonstelling een aantal huwelijksportretten laten restaureren zodat details als trouwringen weer goed te zien zijn. Wie zich dat kon veroorloven liet schilderijen maken van het huwelijk als een soort trouwreportage. Ook een aantal van deze schilderijen is tijdens de tentoonstelling te bewonderen. Zo blijkt een zeventiende eeuws huwelijk eigenlijk helemaal niet zoveel te verschillen van een hedendaags trouwfeest.

Tot de dood ons scheidt  

Met behulp van intieme tekeningen, etsen en persoonlijke schilderijen van Rembrandt wordt het levensverhaal van de schilder en zijn vrouw verteld. Het geluk van Rembrandt en Saskia duurt amper tien jaar. Saskia overlijdt nog voor haar dertigste na een ziekbed. Tijdens hun huwelijk krijgen ze vier kinderen, waarvan alleen zoon Titus de kindertijd overleeft. Iets wat in een zeventiende eeuws huwelijk heel normaal was. Ook deze donkere kant van het huwelijk wordt in de tentoonstelling belicht. Brieven, grafschriften en gedichten laten op een aangrijpende manier zien wat voor groot verdriet dit met zich meebracht.

Overnachten in Leeuwarden

Combineer uw bezoek aan Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw met een citytrip naar Leeuwarden. Leeuwarden heeft een prachtige historische binnenstad vol bijzondere bezienswaardigheden. Wij hebben onze favoriete hotels voor een stedentrip vast voor u op een rijtje gezet.

Rembrandt en de Gouden Eeuw

Vier het leven van Rembrandt en de bijzondere eeuw waarin hij leefde in musea door heel Nederland tijdens het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw.

Lees meer
Ontdek meer in de omgeving
Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw
Adres: 
Wilhelminaplein 92
8911BS Leeuwarden
Aankomende evenementen