Steen & Jordaens: Zoals de ouden zongen…

-

193 keer bekeken

1 van 1 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Steen & Jordaens: Zoals de ouden zongen…

Bezoek de tentoonstelling over het oudhollands spreekwoord “Zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen” met schilderijen van Jan Steen en Jacob Jordaens.

Lees meer

“Zoals de oude zongen, zo piepen de jongen”, een slecht voorbeeld leidt tot slecht gedrag. Jan Steen en Jacob Jordaens gebruikten allebei dit spreekwoord als uitgangspunt voor een schilderij. Tijdens de tentoonstelling ‘Steen & Jordaens: Zoals de ouden zongen…’ zijn deze bijzondere schilderijen voor het eerst samen te zien.

  • Bewonder twee vrolijke schilderijen van Jan Steen en Jacob Jordaens.
  • Zoek de verborgen boodschappen in de schilderijen.
  • Ontdek hoe beide kunstenaars dit onderwerp aanpakten.

De tentoonstelling

Deze zomer krijgt het grote schilderij van Jan Steen, “Soo voer gesongen, soo na gepepen”, gezelschap van het schilderij “Zoals de ouden zongen, piepen de jongen” van de Vlaamse schilder Jacob Jordaens. Het schilderij is te leen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en wordt gebruikt voor de voorstelling ‘Steen & Jordaens: Zoals de ouden zongen…’. Beide schilderijen zijn van 11 juli 2017 t/m 14 januari 2018 te zien in het Mauritshuis in Den Haag.

"Zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen"

Het dagelijks leven was een geliefd onderwerp voor schilders in de 17e eeuw. Zowel Steen als Jordaens waren beiden een expert op dit gebied en hebben talloze spreekwoorden uitgebeeld. Zo hebben beiden een voorstelling gemaakt over het eeuwenoud spreekwoord “Zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen”, dat zoveel wil zeggen als dat slecht voorbeeld tot slecht gedrag zal leiden. De schilderijen zijn daarom niet alleen vermakelijk, maar hebben ook subtiele hints om de kijkers te waarschuwen voor hoe het niet moet.

Er wordt gezegd dat op het schilderij van Jordaens bekenden uit zijn omgeving zijn afgebeeld. Zo lijkt de oude man op zijn leermeester en schoonvader Adam van Noort en kan het zijn dat de doedelzakspeler Jordaens zelf is. Jan Steen is zelf ook te vinden in zijn schilderij als de schaterende vader die zijn kinderen pijp leert roken.

Bezoek het Mauritshuis

Het Mauritshuis is hét museum voor kunst uit de 17e en 18e eeuw en beschikt over zo’n 800 werken van de belangrijkste schilders uit Nederland en Vlaanderen. Gaat u het Mauritshuis bezoeken, dan is het een MUST om ook het Meisje met de parel van Vermeer te bewonderen evenals andere werken van Oude Meesters uit de Gouden Eeuw.

Overnachten in Den Haag

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Den Haag vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie hier!

Ontdek meer in de omgeving
Steen & Jordaens: Zoals de ouden zongen…
Adres: 
Plein 29
2511CS Den Haag
Bekijk de website
Openingstijden & tickets
Aankomende evenementen