Willem van Oranje is hier!

-

351 keer bekeken

6 van 7 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Precies 450 jaar geleden begon de Tachtigjarige Oorlog. Willem van Oranje vlucht naar het veilig ommuurde Delft om vanuit daar de opstand tegen de Spanjaarden te leiden. Dit deed hij vanuit het Prinsenhof, tegenwoordig Museum Prinsenhof.

  • Ontdek een belangrijke episode uit de Nederlandse geschiedenis.
  • Bekijk de familieportretten die voor het eerst weer samen zijn.
  • Doe mee met een van de activiteiten rondom deze tentoonstelling.

Willem van Oranje

Museum Prinsenhof is onlosmakelijk verbonden met Willem van Oranje. Hier woonde en werkte hij tijdens de Spaanse overheersing. Het meest tastbare bewijs uit de geschiedenis zijn de beroemde kogelgaten in de muur die zijn ontstaan toen Balthasar Gerards Willem van Oranje  op 10 juli 1584 dood schoot.

Tijdens de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! treden bezoekers in de voetsporen van de man die aan de basis staat van het Nederland zoals we dat nu kennen. Reis terug in de tijd en ontdek waar hij woonde, werkte en belangrijke besluiten nam.

Topstukken

Uit verschillende collecties heeft Museum Prinsenhof een aantal portretten in bruikleen. Een van de topstukken is het portret van Louise Juliana, een van de dochters van Willem van Oranje en tevens moeder van de Winterkoning Frederik V van de Palts. Voor het eerst in lange tijd, wordt Louise Juliana herenigd met haar moeder en derde vrouw van Willem van Oranje, Charlotte de Bourbon. Dit alles op de plek waar Louise is geboren en de beide dames hebben gewoond.

De schilderijen maken deel uit van een reeks door Daniël van den Queborn geschilderde familieportretten, die later in verschillende collecties terecht kwamen.

Special: Willem van Oranje is hier!

Tijdens deze tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft ontdekt u het begin en het einde van deze belangrijke man uit de Nederlandse geschiedenis.

Bekijk het volledige verhaal op MuseumTV.

Koninklijke verhaallijn - Het Huis van Oranje-Nassau

Niet alleen in Delft, maar ook op andere plekken in Nederland heeft de rijke historie van het Huis Oranje-Nassau haar sporen achtergelaten. Bekende en minder bekende koninklijke plekken zijn samengebracht in onze Koninklijke verhaallijn.  Zo komt u meer te weten over de grondleggers van Nederland.

Tip van de redactie: Combineer een bezoek naar Museum Prinsenhof met de Royal Delft Experience bij de Koninklijke Porceleyne Fles. Hier leert u alles over het traditionele Delfts blauwe aardewerk.

Koninklijk Nederland

Lees alles over het Huis Oranje-Nassau.

Lees meer
Ontdek meer in de omgeving
Willem van Oranje is hier!
Adres: 
Sint Agathaplein 1
2611HR Delft
Bekijk de website
Bekijk de website
Aankomende evenementen